Film

Skribent

MovieZine

27 oktober 2017 | 11:40

"Swoon" - ett virvlande kärleksdrama blir 2018 års svenska julfilm

Nu är inspelningen klar av Måns Mårlind och Björn Steins kärleksdrama ”Swoon”. Fritt baserat på den sanna historien om hur världskrig, rivalitet, kärlek och svek formade dagens Gröna Lund.
”Swoon” är berättelsen om kampen mellan två konkurrerande nöjesparker på var sin sida om Allmänna gränd på Djurgården i Stockholm. Rivaliteten mellan ägarfamiljerna av det lite tjusigare Gröna Lund och det betydligt simplare Nöjesfältet, utgör navet till en magisk och virvlande berättelse om krig, svek och förbjuden kärlek.

Familjerna härskar över var sitt nöjesrike – attraktionerna, chokladhjulen och sockervadden. Här växer de unga arvingarna Ninni och John upp som oundvikligt dras till varandra trots att deras kärlek är förbjuden. I skuggan av andra världskriget som rasar ute i världen trappas konflikten upp, och hotar att snart bli båda familjernas undergång.
 
 
I rollerna som det unga kärleksparet ser vi långfilmsdebuterande Frida Gustavsson som den blomstrande Ninni och Albin Grenholm (”Midnattssol”, ”Beck - Gunvald”) som den oborstade playboyen John.

I övriga roller syns Robert Gustafsson som Gröna Lunds patriark Gustaf Nilsson och Helena af Sandeberg som excentriska Nadeschda Nilsson. Temperamentsfulla rivalen Johan Lindgren på Nöjesfältet spelas av Lennart Jähkel och Pernilla August ser vi i rollen som manipulativa Elin Lindgren. Eddie Endre medverkar också i en av nyckelrollerna.

Zara Larsson långfilmsdebuterar med en cameoroll och framför en specialskriven låt i filmen. Även artisten Jay-Jay Johanson medverkar i filmen.
 
 
Måns Mårlind har skrivit manus, och regisserar tillsammans med gamle parhästen Björn Stein. Regissörerna bakom ”Känn ingen sorg” utlovar en magisk resa:

- ”Swoon” är en bergochdalbana av händelser, känslor och färgsprakande bilder i en svindlande berättelse om krig, rivalitet, svek och förbjuden kärlek. En historia som bottnar i händelser som återberättats av ättlingar till verklighetens Ninni och John. Helt enkelt en oemotståndlig historia som dessutom är nästan sann, säger regissörerna Måns Mårlind & Björn Stein i ett pressmeddelande.

Inspelningen ägde rum under perioden september - oktober på Gröna Lund i Stockholm och Budapest i Ungern, där nöjesparkerna vid Allmänna gränd återskapats i en fantastisk studiomiljö utomhus. Arbetet med produktionen går nu in i nästa fas när filmen bland annat klipps och ljudläggs.

Filmen har planerad biopremiär julen 2018.
| 27 oktober 2017 11:40 |