Film

Skribent

MovieZine

28 juli 2015 | 22:30

Swefilmer stänger ner efter fyra år

Polisen slog till mot streamingsajten.
Efter mer än fyra år online går Swefilmer i graven. Det berättar Ola Johansson, en av administratörerna bakom den illegala streamingsajten, i en Youtube-video.

- Det har varit en jobbig månad, minst sagt. Det började med att alla saker från OK.ru försvann, det är den tjänsten där vi har lagt upp alla videoklipp som spelas upp på vår sida. 

I samma veva stängdes Facebook-sidan ner och för tre veckor sedan knackade polisen på dörren.

- Den 8 juli fick jag en husrannsakan av polisen hemma. Jag blev av med dator, mobil och fick sitta på häktet i 90 timmar. När jag kom ut så hade hemsidan legat nere hela helgen.

Nu väntar rättegång för Ola Johansson, och på fredag kommer Swefilmer att slå igen för gott.

Swefilmer kom upp online den 13 februari 2011. Med nya biotitlar redo för streaming har sajten blivit ett populärt alternativ till nerladdning. Vad många användare missar eller ignorerar är att filmerna och serierna laddats upp på olaglig väg, även om det ännu inte är straffbart i sig att titta på streamat upphovsrättsskyddat material.


En av dem som själv drabbats av piratkopieringen är Anders Nilsson, showrunner och regissör på Johan Falk-serien. Han har själv sett hur filmerna spridits på liknande sajter, och kämpat för att komma åt de ansvariga. På Johan Falks Facebook-sida hyllar regissören en seger:

- Förstod dom inte att vi kanske inte var rätt personer att jävlas med? Trodde dom vi skuggboxades? Sveriges största illegala streamingsajt, Swefilmer, ger upp och stänger ner för alltid. De andra kriminella sajterna som till exempel Dreamfilm är näst på tur.

- Detta är ett bra steg i kampen för att få mer resurser till att göra film.

Läs också: Att streama laglig film har aldrig varit enklare

| 28 juli 2015 22:30 |