Serie

Skribent

MovieZine

20 maj 2020 | 12:00

Sverrir Gudnason i miniserie om kunglig sexskandal

SVT gör miniserie om Haijby-affären med premiär julen 2021. Staffan Göthe spelar kung Gustaf V och Sverrir Gudnason hans hemlige älskare.
I juni påbörjas inspelningen av SVT:s nya dramaserie i fyra avsnitt om källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V, baserad på verkliga händelser.

Dramaserien berättar om en storslagen men förbjuden relation som med alla medel måste hållas hemlig, men som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i vårt lands historia.

Bengt Braskered har skrivit manus till serien, som ännu inte har en beslutad titel. I huvudrollerna ses Sverrir Gudnason ("Älska mig"), samt Staffan Göthe. För regin svarar Lisa James Larsson som bland annat regisserat avsnitt i brittiska dramaserierna "Victoria" och "Britannia".

Om källarmästaren som inledde en affär med kung Gustaf V

Året är 1933 och källarmästare Kurt Haijby driver tillsammans med sin hustru Anna restaurang Lido i hjärtat av Stockholms nöjeskvarter. Men Kurt har ett digert straffregister och får därför avslag på sin ansökan om sprittillstånd. Han beslutar sig därför för att gå ”till kungs” med sitt ärende.

I mötet med den åldrade monarken Gustaf V tänds en gnista. En ytterst hemlig och förbjuden relation inleds. Men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken, finns inget utrymme för skandaler. För mycket står på spel och när kungens närmaste förstår att relationen riskerar att ta en ände med förskräckelse, avråder de monarken från allt samröre med Haijby.

Bubblan spricker när Kurts hustru, Anna Haijby, inser vad som pågår. Kurts kärlekshistoria med kungen tar en brutal vändning när Anna begär skilsmässa. Som orsak till skilsmässan anger hon sin makes otrohet med Gustaf V, Sveriges kung. Med överståthållare Torsten Nothin i spetsen påbörjas nu en desperat kamp för att mörklägga relationen och rädda monarkin från en katastrof.

"Svårt att inte fascineras av det som hände"

- På SVT Drama fortsätter vi med vår strategi att berätta unika historier om Sverige, i alla upptänkliga genrer, säger SVT:s programchef Anna Croneman i ett pressmeddelande.

- Miniserien om Haijby är definitivt en sådan berättelse, och det är svårt att inte fascineras av vad som hände, eller inte hände, i turerna kring Kurt Haijby och Gustaf V - och den rättsskandal som följde. Vi är oerhört glada för den ensemble av enastående upphovspersoner som nu ska förverkliga Bengts suveräna manus - fullt av intriger, kärlek och maktspel, avslutar Anna Croneman.

Dramaserien spelas in i Göteborg, Trollhättan och Stockholm och kommer att ha premiär på SVT julen 2021.
 
| 20 maj 2020 12:00 |