Film

Skribent

MovieZine

30 augusti 2023 | 14:28

Här är de 3 filmerna som kan bli Sveriges Oscarsbidrag

Det står mellan filmerna "Paradiset brinner", "Motståndaren" och "Tillsammans 99".
Snart är det dags att utse Sveriges Oscarsbidrag för 2024. Idag presenterar Svenska Filminstitutet sin kortlista med tre titlar som klarat den första gallringen.
 

Paradiset brinner (Mika Gustafson)

 
"Paradiset brinner" kretsar kring tre systrar som står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Mika Gustafsons ungdomsdrama är inbjuden till Venedigs filmfestival och har sin världspremiär nästa torsdag. Sen blir det svensk biopremiär 27 oktober.
 

Motståndaren (Milad Alami)

 
I "Motståndaren" möter vi brottaren Iman, som tvingas lämna Iran med sin familj när ett förkrossande rykte sprids om honom. Han tvingas att lämna allt bakom sig och börja om i Sverige, tillsammans med sin familj. Filmen är regisserad av Milad Alami, som också skrivit manus, och i huvudrollen ser vi Payman Maadi, känd från bland annat Asghar Farhadis filmer. "Motståndaren" gick upp på bio i mars.
 

Tillsammans 99 (Lukas Moodysson)

 
1975 var kollektivet Tillsammans en storfamilj. 24 år senare, 1999, har det förvandlats till världens minsta. Lukas Moodysson har återförenat den stora ensemblen av skådespelare från "Tillsammans" efter 23 år. Filmen är inbjuden till Torontos filmfestival och får sin världspremiär där nästa söndag, den 10 september. Svensk biopremiär 13 oktober.
 
 
Enligt Oscarsgalans regelverk ska filmer som kandiderar i klassen Bästa icke-engelskspråkiga film ha haft premiär i hemlandet mellan 1 december 2022 och 31 oktober 2023. Det diskvalificerar årets julfilm "Hammarskjöld" med Mikael Persbrandt.
 
Minst hälften av dialogen måste vara på annat språk än engelska - men det behöver inte nödvändigtvis vara svenska. På senare år har Tarik Salehs arabiskspråkiga "Boy From Heaven" och Levan Akins georgiska "And Then We Danced" skickats in som Sveriges bidrag.
 
Den 21 september klockan 10 presenteras den vinnande kandidaten under en presskonferens. Den 96:e Oscarsgalan kommer vi få följa på tv den 10 mars 2024.
 
Vilken av filmerna borde representera Sverige i Oscarsracet? Tyck till nedan.
| 30 augusti 2023 14:28 |