Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 augusti 2023 | 06:00

Detaljerna som kan porta Persbrandts nya film från Oscarsgalan

Politiska thrillern "Hammarskjöld" är vinterns stora svenska filmsatsning. Men den får sannolikt inte tävla som Sveriges Oscarsbidrag.
Snart är det dags att kora Sveriges Oscarsbidrag för 2024. Redan imorgon onsdag släpper Svenska Filminstitutet sin shortlist med de tre filmer som har gått vidare i gallringen. Längre fram i september får vi veta vilken av dem som får representera Sverige på nästa års gala.
 
Men räkna inte med att få höra titeln "Hammarskjöld" nämnas. Vinterns stora svenska filmsatsning med Mikael Persbrandt i rollen som Dag Hammarskjöld är nämligen inte aktuell.
 
• Filmen släpps för sent för 2023 års urval
• Filmen har troligtvis för mycket engelskt tal för att kvalificera sig
 
För att kunna tävla kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film måste filmen ha haft biopremiär i sitt hemland mellan 1 december 2022 och 31 oktober 2023. "Hammarskjöld" släpps för sent för årets urval: på juldagen 25 december.
 
Kan den då bli utvald nästa år och tävla på Oscarsgalan 2025 istället? En annan liten formalitet kan stå i vägen för Per Flys politiska thriller. Det här är nämligen en engelskspråkig produktion där Persbrandt/Hammarskjöld för det mesta interagerar med utländska karaktärer. 
 
Filminstitutet bekräftar för MovieZine att "filmens dialog ska vara minst 50 procent icke-engelsk" enligt krav från AMPAS - organisationen bakom Oscarsgalan. Om "Hammarskjöld" når upp till kraven vet vi ännu inte, men vi tror att den svenska dialogen är sparsam.
 
 
Men helt kört behöver det inte vara. I år såg Ruben Östlund till att representera Sverige med sin engelskspråkiga "Triangle of Sadness", nominerad till 3 Oscars. Den tävlade dock aldrig om Bästa icke-engelskspråkiga film utan Bästa film, Bästa regi och Bästa manus. Samtliga filmer som fått amerikansk biopremiär kan alltså nomineras. Så det gäller att "Hammarskjöld" går upp i USA under 2024 och lyckas bli lika uppmärksammad. Ett långskott? Kanske det...
| 29 augusti 2023 06:00 |