Film

Skribent

Alexander Dunerfors

1 september 2015 | 12:58

Roy Anderssons "En duva" är Sveriges Oscarshopp för 2016

Går vidare mot förhoppningsvis en nominering till Bästa utländska film.
Årets svenska Oscarsbidrag är valt: det blir Roy Anderssons "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" (som vi förutspådde här!) som får flyga till Hollywood och tävla mot film från hela världen.

"En duva" hade premiär på filmfestivalen i Venedig där den plockade hem Guldlejonet. På bio sågs den av 85.000 besökare. 

Det är fjärde gången som Roy Andersson står bakom det svenska Oscarbidraget. ”En kärlekshistoria” (1971), ”Sånger från andra våningen” (2001) och ”Du levande” (2008) var även de Sveriges Oscarbidrag. Än så länge har ingen av hans filmer blivit nominerade, och frågan är om Akademin sväljer bettet den här gången? Särskilt när de sett i stort sett samma film från Roy två gånger förut.

Men vi håller tummarna. Vi behöver det här nu. Senast en svensk film nominerades för Oscarn till Bästa utländska film var 2004: Kay Pollaks ”Så som i himmelen” (dock vann "Searching for Sugar Man" en dokumentär-Oscar år 2013).

Så väljs Oscarsbidraget:

Sju stycken ledamöter i svenska Oscarskommittén utser det svenska bidraget. Filmen ska ha haft svensk biopremiär under tiden 1 oktober 2014 till 30 september 2015. Den 14 januari 2016 presenteras nomineringarna. Men redan ett par veckor innan brukar vi få veta vilka nio filmer som gått vidare till Oscarsakademiens kortlista.

Datum för Oscarsgalan 2016 är söndagen 28 februari.

Konkurrenterna så här långt:

Bosnien & Herzegovina: ”Our Everyday Life”
Guatemala: ”Ixcanul”
Irak: ”Memories of Stone”
Kazakstan: ”Stranger”
Kroatien: ”Zvizdan”
Luxemburg: ”Baby(a)lone”
Panama: ”Box 25”
Palestina: ”The Wanted 18”
Rumänien: ”Aferim!”
Schweiz: ”Iraqi Odyssey”
Tyskland: ”En labyrint av lögner”
Ungern: ”Saul fia”
| 1 september 2015 12:58 |