Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 september 2011 | 11:10

Sveriges Oscarsbidrag är...

Dramat "Svinalängorna", med Ola och Noomi Rapace i huvudrollerna, blir filmen vi skickar till Oscarsgalan 2012.

Detta presenterades i morse på Filmhuset i Stockholm. 

I Sverige har över 380.000 har sett "Svinalängorna" på bio. En framgång som regissören Pernilla August inte hade räknat med, berättar hon för MovieZine.se:

- Jag trodde ingenting förrän jag var i Venedig förra året och insåg att "wow… folk tyckte om den!"  Det är så märkligt hur filmen har sitt eget lilla liv. Nu har vi ingen koll längre, det är bara att hänga med. Att historien hela tiden har velat bli berättad… Det är så magiskt och fantastiskt tycker jag. 

Det svenska bidraget väljs varje år ut av tolv medlemmar ur Guldbaggejuryn. Filmerna som man väljer bland ska ha haft svensk premiär under tiden 1 oktober 2010 till 30 september 2011. 

Nu återstår det att se hur filmen klarar sig i konkurrensen från övriga världen. Cirka 50 filmer är med och slåss om att bli uttagna i kategorin Bästa utländska film. För Pernilla och huvudrollsinnehavaren Noomi Rapace väntar nu månader med hård marknadsföring i USA:

- Jag visste knappt ens om att man skulle kampanja…, avslöjar regissören. Jag tänkte jag skulle sätta mig på landet och läsa (skratt).  

Oscarsnomineringarna för 2012 presenteras den 24 januari. 

Skickar vi rätt film till Oscarsgalan? Vilken hade du hellre sett? Kommentera nedan. 

| 7 september 2011 11:10 |