Film

Skribent

Erika Jarhed

23 mars 2023 | 12:30

Biobiljetter istället för gymkort? Filmstadens förslag: "Begreppet friskvård borde breddas"

Biobesök har visat sig ha flera stora hälsofördelar. Snart kanske drömmen blir verklighet - biobesök kan komma att ingå i arbetsgivarnas friskvårdsbidrag.
Tänk att få gå på bio - och din arbetsgivare pröjsar! Det kanske snart bli verklighet om Sveriges biografer får bestämma. De föreslår nämligen att biobesök ska ingå i arbetsgivarnas friskvårdsbidrag, rapporterar SVT.
 
Filmstaden, Folkets Bio, Folkets Hus och Parker, Svenska Bio samt Sveriges landsortsbiografer har gått samman för att föra kampanjen. Filmstadens marknadschef Helena Eklund berättar för MovieZine att hon absolut tror på att biobesök borde ingå i friskvårdsbidraget. 

- Begreppet friskvård borde breddas och innefatta hälsa i ett mer holistiskt perspektiv. Människors behov av att minska stress är stort och att få koppla av och dela en upplevelse som väcker känslor tillsammans med andra människor bidrar på ett positivt sätt till människors välmående.
 
 

Undersökningar visar att kultur bidrar till hälsofördelar

 
I somras gjorde bland annat Uppsala universitet en undersökning där vårdpersonal fick delta i olika kulturella aktiviteter på arbetstid, för att se vad för hälsofördelar det kunde medföra. Forskare kom fram till att det både sänker stressnivån och bidrar till ökade känslor av glädje och gemenskap.
 
Men frågan är om biobesök som friskvård kommer ge någon större effekt - eller om det bara är ett sätt för biograferna att locka till sig en större biopublik efter pandemin. Bio-experten Jens Lanestrand, verksamhetsledare på Biografcentralen och på Bio.se, tror att det kan handla om både och.

- Det är väl med glimten i ögat som Sveriges biografer väljer att lyfta forskningsrapporter som visar att bio kan bidra till exempelvis blodtryckslugnande. Men jag tycker att det är bra att vi lyfter frågan kring vad friskvård är. Vi inom kulturen är ju ändå bäst på bidrag, skojar Lanestrand. Därför bör biobesök lätt kvala in som friskvårdsbidrag.
 

Men kan verkligen biotittande bidra till god hälsa?

 
Lanestrand säger dock att han tror att kultur än så länge inte är helt accepterat att räknas som friskvård, men att det är precis det som Sveriges biografer vill lyfta med sin kampanj - god hälsa defineras inte endast utifrån träning.

- En orsak till att man inte mår bra kan vara ensamhet. Att då få uppleva saker tillsammans med andra i en salong kan bidra till att man är en del av något större. Och jag vill framhålla att biobesök är billigt, kanske inte om man är en hel familj, men som en vuxen person kan man hitta biografer med lägre biljettpriser. Jag går själv på bio en gång i månaden och jag mår jävligt bra!
 
Vad tycker du - ska biobesök ses som friskvård?
| 23 mars 2023 12:30 |