Film

Skribent

Alexander Dunerfors

18 juni 2014 | 20:00

Svenskt på soundtracket till "Förr eller senare exploderar jag"

Afasi & Filthys låt "Bomfalleralla" har en viktig roll i filmen precis som i boken.
Plötsligt händer det: Willem Dafoe i rollen som en försupen, Amsterdamboende författare slår på svensk hiphop på stereon. Låten "Bomfalleralla" strömmar ur högtalarna till Shailene Woodleys och Ansel Elgorts - och säkert många i publikens - förvåning.

De som läst boken "Förr eller senare exploderar jag" borde inte bli alltför överraskade. Låten nämns också i John Greens bästsäljare i scenen när Hazel och Gus besöker idolen Peter van Houtens holländska hem. 

Precis som den fiktive författaren har John Green fastnat för hiphop-duon Afasi & Filthy, utan att förstå ett ord på svenska. Green har nämnt gruppen i flera av sina videopoddar och böcker, bland annat i den här hälsningen till sina svenska fans:


Peo Nylén från Scandinavian Songs berättar på sajten Musikindustrin.se:

- Vi blev förbryllade och glada över att  Afasi & Filthy nämndes… och jag minns att jag tänkte: ”Blir det film av den här, då måste ju bara Afasi & Filthy vara med"! 

När det så var dags för filmatiseringen hörde 20th Century Fox av sig till Sverige för att säkra rättigheterna till "Bomfalleralla". Häromveckan gick soundtracket in på plats nr 8 på den amerikanska Billboardlistan, och den svenska låten från 2004 har fått nytt liv i en av världens just nu mest sedda och emotsedda tonårsfilmer.

"Förr eller senare exploderar jag" har biopremiär på söndag.
| 18 juni 2014 20:00 |