REALITY

Skribent

MovieZine

11 mars 2017 | 09:00

Svenske Mats, 36, vill tävla i ”verklighetens Hunger Games”

Den extrema dokusåpan startar i Ryssland i sommar. Arrangören: "Vi bär inget ansvar om deltagarna blir dödade eller våldtagna."
Winter is coming… I juli startar världens förmodligen mest brutala reality-tävling, ”Game2:Winter”. 30 deltagare från världens alla hörn ska leva tillsammans på en rysk ö, och kämpa för sin överlevnad i temperaturer så kalla som -50 grader.

Nio månader senare koras vinnaren som blir 15 miljoner kronor rikare. Men om någon dör längs vägen, tänker tävlingens arrangör inte ta på sig ansvaret.


Det är lätt att dra likheter med den brutala överlevnadstävlingen i "The Hunger Games".

Allt är tillåtet


Den enda regeln är: det finns inga regler. Tv-programmet blev en världssnackis när medierna skrev att ”allt är tillåtet - slagsmål, alkohol, mord, våldtäkt, rökning, vad som helst.”

Bakom tävlingen står ryske miljonären Yevgeny Pyatkovsky. Han säger till The Siberian Times att ingen kommer att ingripa om det skulle gå för långt: 

- Nej, det gör vi inte. Jag är säker på att det blir slagsmål, och mer. Vi är inte heller rädda för negativa reaktioner om det sker.

Pyatkovsky förtydligar däremot att ryska lagar gäller för alla, så även om producenterna inte lägger sig i vad som händer på spelplanen, lär polisen göra det. 

- Vi bär inget ansvar ens om de tävlande blir dödade eller våldtagna. Vi har inget med det att göra. Det kommer klargöras tydligt i ett dokument som alla får skriva på innan serien börjar.


På den här 9 kvadratkilometer stora ön ska den hårda tävlingen utspela sig.

Inspirerat av ”Lost”


Pyatkovsky berättar att han har tänkt på en liknande realityserie sedan han såg ”Lost” på tv.

- Jag tänkte att visst måste det finnas ett sätt att göra en riktig överlevnadsserie, där folk får möta verkliga problem som uppstår när man lever i Sibiriens skogar. Jag visste att det skulle utspela sig i Sibirien, men hade inte en aning om hur det skulle kunna sändas ut till hela världen. 

Efter några års förberedelser är allting klart för sändning. Kameror kommer att sättas upp överallt för att kunna streama live från öns alla hörn.

- Det finns ingenting som den här serien. Ingen har gjort ett verkligt program där folk måste använda alla sina färdigheter, sociala, fysiska och psykologiska, för att överleva. Man kommer kunna se det från världens alla hörn, när som helst på dagen och på natten. 


Vintertid kan temperaturen sjunka ner till -50 grader.

En svensk bland deltagarna


Det chockerande upplägget verkar inte avskräcka folk. Hundratals har ansökt, och går nu vidare till en omröstning online. I slutändan ska de bli 30 deltagare, 15 män och 15 kvinnor. 

Bland de frivilliga finns 36-årige Mats David Awesome Goldberg (ja, det är hans riktiga namn), en äventyrare och lärare från Sverige:

- Jag vill delta för att inspirera folk till att slåss för sina drömmar. Jag vill också gå igenom det min farfar upplevde när han arbetade i Sibiriens skogar, efter att ha blivit tillfångatagen under andra världskriget, säger han.


Mats Goldberg från Älvdalen hoppas på en plats i extrem-dokusåpan.

Kylan är inte det enda motståndet. Ön är täckt av brunbjörnar som kan bli aggressiva. Deltagarna kommer att få knivar att försvara sig med, men inga vapen i övrigt. Innan start får de själva välja ut de varma kläder och redskap som de vill ha med sig in i tävlingen.

Utmaningen är att överleva från juli till den 1 april 2018. Innan vintern behöver de samla på sig mat, och under de kallaste månaderna får de fiska genom isvak. Varje vecka får deltagarna be tittarna om ett föremål som de behöver. Det kommer också arrangeras diverse uppdrag och deltävlingar under tiden.

Vinnaren går hem med ett pris motsvarande 15 miljoner svenska kronor. "Game2:Winter" kommer livesändas på nätet med start i sommar.

Kommer du titta på "Game2:Winter"? Kommentera nedan.
| 11 mars 2017 09:00 |