Film

Skribent

Robin Hakanen Martio

18 februari 2019 | 13:05

Svenske kompositören Ludwig Göransson berättar om "The Mandalorian"

Ludwig Göransson är stjärnskottet som vann en Grammy Award och nu är Oscarsnominerad för musiken han skrev till "Black Panther". 
Nu är det "Star Wars" som gäller.
Ludwig får äran att vara en av de få personer som har blivit tilldelad rollen som kompositör för en Star Wars-produktion, något som han gemensamt med till exempel den ökände John Williams. Det handlar om den kommande ”The Mandalorian”, en tv-serie som det minst sagt har talats mycket om.

Självaste Jon Favreau ("Iron Man" och "Djungelboken") styr skeppet.

 I en intervju med /Film säger Ludwig Göransson så här:
 
- Jag skulle vilja säga att för en filmkompositör är Star Wars liksom den heliga gralen för filmmusik. Det är fömodligen den bästa filmmusiken som skrivits. 

 
Han kan inte gå in på detaljer kring "The Mandalorian", men berättar vidare:
 
- Det är en live-action "Star Wars"-serie. Så det är någonting helt annorlunda och nytt, och sättet som Jon filmar det på, hur han använder teknologin; jag har aldrig sett någonting liknande.
 


Den svenske kompositören säger att han vill sätta sin personliga prägel på musiken i "The Mandalorian", men också såklart hedra legenden John Williams. Favreau själv har gett honom fria tyglar, och helt enkelt uppmanat honom att skriva musik som han själv brinner för. Och med över 60 kompositör-titlar under hans bälte - allt från "Black Panther" till "Venom" samt "Creed"-filmerna, "Central Intelligence" och mycket mer - så kommer det säkerligen bli något unikt som vi får höra i den kommande tv-serien. 


 
 
Huvudrollen i "The Mandalorian" har tilldelats Pedro Pascal ("Kingsman: The Golden Circle", "Game of Thrones"). Med sig har han Gina Carano ("Deadpool"), veteranen Carl Weathers ("Rocky", "Rovdjuret") Giancarlo Esposito ("Breaking Bad"), den legendariske Nick Nolte ("48 timmar", "Warrior") och Werner Herzog, som vi sett i bland annat "Jack Reacher". "

The Mandalorian" har ännu inte ett exakt releasedatum, men förväntas släppas under 2019.

Ludwig Göranssons filmmusik i "Black Panther" konkurrerar mot "BlacKkKlandsman", "Isle of Dogs", "If Beale Street Could Talk" och "Mary Poppins Returns" - och vem som hämtar hem Oscarsstatyetten återstår att se den 24:e februari.
| 18 februari 2019 13:05 |