Film

Skribent

Jakob Åsell

2 juli 2019 | 09:46

Svenskar bjuds in i Oscarsakademin

Alexander Skarsgård och Lady Gaga finns med på listan över akademins nya medlemmar
Alexander Skarsgård är en av de svenskar som har bjudits in som ny medlem i Oscarsakademin. Det stod klart efter att akademin igår presenterat en lista på de 842 nya medlemmar från 59 olika länder som fått en exklusiv inbjudan.
 
På listan hittas, utöver namn som Lady Gaga, även den svenske stjärnkompositören Ludwig Göransson som tidigare i år tog hem en Oscarsstatyett för musiken till “Black Panther”. Även Göran Lundström som var nominerad till en Oscar i kategorin Bästa mask för "Gräns” och författaren John Ajvide Lindqvist (“Gräns”, “Låt den rätte komma in”) finns med på listan.
 
Bland svenskbekanta namn hittas även den danska “Unga Astrid”-regissören Pernille Fischer Christensen och den danske skådespelaren Claes Bang som spelade huvudrollen i Ruben Östlunds “The Square”.
 
Efter att kritiken haglat under de senaste åren mot akademins bristande mångfald arbetar man hårt för att nå upp till nya inkluderingsmål. Hälften av de 842 personer som bjudits in som medlemmar till the Academy of Motion Picture Arts and Sciences i år är kvinnor. Om alla tackar ja kommer antalet kvinnliga medlemmar stiga till 32 procent och andelen icke-vita kommer att öka till 16 procent. Totalt kommer närmare 9 000 skådespelare, manusförfattare, regissörer och andra att ingå i Oscarsakademin.
 
| 2 juli 2019 09:46 |