TORONTO 2018

Skribent

Alexander Kardelo

21 augusti 2018 | 17:00

Svenska sci-fi-filmen ”Aniara” landar i Toronto - se första teasern

Pella Kågerman och Hugo Liljas efterlängtade rymddrama gör "Gräns" sällskap på höstens filmfestival.
Det svenska rymddramat "Aniara" är äntligen färdigt - och kommer premiärvisas på Toronto Film Festival i september.

Filmens Aniara är ett av de många rymdskepp som ska flyga Jordens befolkning till nya hemplaneten Mars. Men just när Aniara lyfter kolliderar farkosten med en asteroid, och tappar sin kurs. Passagerarna ombord inser att de aldrig kommer att nå sitt mål.
 
Pella Kågerman och Hugo Lilja har själva skrivit manus utifrån Harry Martinssons epos från 1956. De har spelat in "Aniara" i befintliga miljöer så som Sollentuna Galleria, Mall of Scandinavia och en Finlandsfärja.

- Det säger nog en del om idag. Att det är Elon Musk som planerar att ta oss till Mars. Vem skulle idag bygga en jättefarkost för att ta människor ut i rymden? Det är snarare miljardärerna bakom stora shoppinggallerior och deras storägare än staten. Vi tyckte att det kändes som en realistisk framtidsvision, berättade Pella Kågerman i en intervju med MovieZine för snart två år sen.
 
 
"Aniara" är en av nästan 50 nya filmer som idag adderas till festivalprogrammet. The Wrap skriver att bland annat musikalen "Vox Lux" med Natalie Portman och "Greta" med Chloe Grace Moretz kommer att visas i Toronto. Men också norska dramat "Blind Spot" i regi av Tuva Novotny.

Cannes-vinnaren "Gräns" av Ali Abbasi är den andra svenska långfilmen på årets upplaga av TIFF, som pågår mellan 6-16 september.
| 21 augusti 2018 17:00 |