Film

Skribent

MovieZine.se

29 april 2014 | 20:01

Svenska partiledare i superhjältefilmer

Finns det något populärkulturellt fenomen som är mer trendigt än universumbyggande i superhjältefilmer? Nej, antagligen inte. Detta faktum har inte gått våra svenska partiledare förbi så här i ett valår och de vill givetvis vara med och leka.

Av en slump så ringde de alla mig idag och frågade om jag, med min expertis, kunde rekommendera roller för dem i de populära filmuniversumen. Hur lockande det än var så var jag tvungen att säga nej då jag redan var anlitad av MovieZine för att skriva denna satiriska artikel. Nedan har ni de perfekta rollerna för vårt lands partiledare.  

Fredrik Reinfeldt skulle passa perfekt som Megamind, deras pannor är lika enormt stora och chansen/risken att det ska bli en uppföljare, till filmen eller regeringstiden, är ungefär lika liten för dem båda. Will Ferrell hade rollen i första filmen, kanske kan Reinfeldt haffa honom när han är i Sverige nästa gång (Ferrell har en svensk partner och tillbringar mycket tid här) och hota honom med deportering om han inte ger upp rollen och rekommenderar "sin nya BFF" som arvtagare.
 
När det gäller Jimmie Åkesson så tänker man lätt på Iron Man, med tanke på hans partis förkärlek för järn, helst i cylinderform. Men det är lite väl enkelt, jag föreslår istället att han tar rollen som Sarlacc i rebooten av "Star Wars". Likheterna är slående, båda framstår som svarta hål som förtär energi utan att ge något tillbaka till världen.
 

Göran Hägglund kan sikta in sig på att ta över Paul Giamattis roll som Rhino i "The Amazing Spider-Man 3". Båda gillar att prata utan att någon lyssnar och de har ungefär lika stor chans att spela en huvudroll i nästa regering eller uppföljare. Om han tycker att robotnoshörningen ligger lite långt ifrån hans fromma familjepolitik så kan han alltid försöka att övertala "Family Guy"-teamet att få vara med i någon av deras parodier. Det enda problemet med det är att han antagligen blir förvisad till ett sekundlångt släng-bort-skämt där Seth MacFarlane metaskojar om politiker som försöker exploatera hans samtidigt fega och anarkistiska tecknade serie.
 
Jan Björklunds ansikte rör sig lika smidigt som Doctor Dooms ansiktsmask av metall, något som gör honom till en prima kandidat för den nya "Fantastic Four"-filmen. Hans kappvändande åsikter om allt från liberalism till utbildning gör att han passar perfekt som den genomonda despoten från Latveria. Han kan också fundera på rollen som Mysterio i nästa film om nätspinnaren, en rollfigur som är lika bra på att hemlighålla saker som Björklund, frågan är om någon vet vad dessa båda herrar egentligen tycker om något.
 

Gudrun Schyman har det svårt, hennes F! får sällan vara med i undersökningar och opinionsmätningar på grund av att deras senaste valresultat var allt annat än övertygande. Precis som Electro i "The Amazing Spiderman 2" så vill de bli sedda av meningsfränder. Men istället för att välja den coola och blixtrande skurkrollen så rekommenderar jag henne, och Feministiskt initiativs två andra talespersoner, att fundera på att använda all sin lobbyförmåga till att äntligen få till en superhjältefilm med en kvinna i huvudrollen. Vem vill inte se Gudrun Schyman som Wonder Woman? Eller kanske, med tanke på partiets nyligen släppta valskiva, rollen som disc(wo)man i en adaption som först kommer att hyllas, men senare stämmas, av Sony?
 
Jonas Sjöstedt är självklar i en reboot av "Robin Hood", ta från de rika och ge till de fattiga. Om ingen vill finansiera filmen så kan han alltid förlita sig på sina partikamrater. Lars Ohly la ju för inte så länge sedan ut ett foto som kan ha varit en subtil audition för rollen som ormen Sir Vääs. Gudrun Schyman garderar, om det nu blir så att F! missar spärren denna gång också, och anmäler sig som frivillig att spela Broder Tuck. Russell Crowe kommer att vilja tävla med Sjöstedt om huvudrollen men Vänsterpartiet spelar snabbt och smart upp ett klipp av hans sånginsats i "Les Misérables" och får honom utsparkad ur mötet.
 

Stefan Löfven rings upp av partistyrelsen mitt i en dagdröm om Olof Palme och den engelska fackrörelsen, han vägrar till en början att ens vara med i något som helst. Partikamraterna påminner honom om att han faktiskt har tagit på sig att, efter en onödig kalabalik och snårig maktkamp, att leda Sveriges största parti. Han grymtar (och nickar tyst, på ett sätt som inte syns för hans telefonkontakt) och säger något om att sådana där nymodigheter minsann inte är något för sossarna, det enda han kan ställa upp på är en roll i kommande "Jurassic World". Gubbarna i styrelsen nickar medhållande medan de yngre förmågorna planerar revolution och drömmer om en kvinnlig partiledare.

Annie Lööf är en av de lättaste att hitta rollfigurer något åt. Precis som ni redan gissat så har hon redan bestämt sig för att, efter att ha insett att Centerpartiet antagligen kommer att miss riksdagsspärren, ta över efter den robotliknande rollen i Lendo-reklamen. Visst det är en perfekt typecast men jag vill ändå rekommendera att hon genast ansöker för rollen som Diana om det skulle bli aktuellt med ännu en reboot av TV-serien "V".

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson har olika åsikter om vad som är bäst att satsa på. Fridolin har alltid tyckt att han liknar Ryan Reynolds och vill ersätta honom som Green Lantern. Romson påminner honom om att ordet Green, i detta fall, inte har något att göra med miljön och föreslår istället, på grund av hans status som nationalbebis, att spela Stewie i en "live action"-adaptering av "Family Guy". Fridolin börjar stånka och föreslår att han istället ska spela den nästan bortglömda Captain Planet. Romson själv siktar in sig på en remake av "En obekväm sanning" och menar, med rätta, att hon skulle vara en mycket bättre Al Gore än Gore själv.

Slutligen så kommer vi till Piratpartiet. Deras ledare Anna Troberg bara ler och kopierar hela denna text, den kan säkert användas på något sätt och ligger redan ute på Pirate Bay. Den enda roll hon annars kan tänka sig är Sigourney Weavers i "Copycat".

Martin Memet Könick

| 29 april 2014 20:01 |