Film

Skribent

Jonathan Enochsson

18 januari 2024 | 10:40

Svenska filmen "Passage" får premiär på Berlins Filmfestival

Levan Akin, regissören bakom flertaligt guldbaggebelönade "And Then We Danced", får äran att inviga en av sektionerna under Berlins filmfestival.
Den svenske regissörens nya film har likt debutfilmen "And Then We Danced" tydliga kopplingar till både Georgien och HBTQ-världen.
 
Vi får följa den pensionerade läraren Lia från Georgien, som har lovat att ta reda på vad som hände med hennes sedan länge försvunna systerdotter Tekla. Av sin granne, Achi, får Lia höra att Tekla kanske befinner sig i Turkiet och de beger sig dit för att hitta henne. I Istanbul möts de av en livligt vacker stad fylld av kopplingar och möjligheter. Men att hitta någon som inte vill bli funnen är svårare än vad de tror. Tills de träffar Evrim, en advokat som kämpar för transrättigheter. När Lia, Achi och Evrim undersöker staden tillsammans, känns det som att de kommer Tekla närmare. 
 
"Vilken otrolig ära att filmen får möta en publik för allra första gången som invigningsfilm i Panorama-sektionen på årets Berlinale! Att ge liv till denna berättelse, dess rollfigurer och teman har inneburit flera svåra och unika utmaningar, vilket gör detta desto mer meningsfullt. Jag ser mycket fram emot att presentera filmen i Berlin och jag hoppas den kommer att nå många människor", säger Levan Akin.
 
 
"Passage" är det senaste svenska tillskottet till Berlinale och regissören kommer att finnas på plats tillsammans med bland annat Asta August, som är utsedd till en av de mest lovande europeiska skådespelarna av festivalens jury.
 
Moviezine kommer vara på plats och bevaka Berlins 74:e filmfestival som öppnar den 15:e februari.
| 18 januari 2024 10:40 |