Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 november 2023 | 18:00

Svensk filmklassiker var inspiration för Stanley Kubricks ”The Shining”

”The Shining” är en av filmhistoriens mest ikoniska rysare som referats otaliga gånger på film. Men Stanley Kubrick var själv inspirerad av svenska ”Körkarlen”.
Oavsett om du hatar skräckfilm eller - som Stephen King - föredrar hans egna bok, så är Stanley Kubricks rysare ”The Shining” (1980) ett av filmhistoriens mest ikoniska verk. Inte minst scenen där Jack Nicholson hugger sönder en dörr med en yxa har citerats, imiterats och parodierats oräkneligt antal gånger.
 
Men även om Kubrick var en originell filmskapare med egna idéer så lät även han sig influeras av andra regissörer. Just till ovannämnda scen så hämtade han inspiration från en svensk filmklassiker - Victor Sjöströms filmatisering av Selma Lagerlöfs ”Körkarlen” (1921).
 
Filmen har utnämnts till den bästa svenska filmen någonsin i filmtidskriften FLM:s kritikeromröstning både 2012 och 2022. Den har även inspirerat självaste Ingmar Bergman, inte minst när denne gjorde ”Smultronstället”.
 
 
För Kubrick handlade det främst om en scen där huvudpersonen David (Sjöström) hugger i en dörr med en yxa. Det är lätt att se likheterna med scenen i Kubricks film då regissören lånat nästan bild för bild.
 
Kubrick fann även inspiration från andra filmer men just yxscenen har parodierats i hundratals filmer och TV-serier inklusive ”Simpsons”, ”Hitta Nemo”, ”Happy Tree Friends”, ”Johnny English Reborn”, ”Community”, ”The Office”, ”South Park”, ”Lego Star Wars” och ”It's Always Sunny in Philadelphia”. Inte illa för Sjöström och hans 101 år gamla film inspelad på Filmstaden Råsunda.
 
Sen en jämförelse av scenerna nedan:
 
| 9 november 2023 18:00 |