Film

Skribent

Josefine Krischausky

12 november 2022 | 12:20

Sven-Bertil Taube är död – blev 87 år gammal

Den folkkäre artisten hade en skådespelarkarriär som sträckte sig över många decennier, med roller i bland annat "Örnen har landat", "Händerna" och "Män som hatar kvinnor".
Sven-Bertil Taube har gått bort, rapporterar flera svenska medier. Den folkkäre artisten och skådespelaren dog i London på fredagsförmiddagen, av naturliga orsaker, 87 år gammal.
 
Taube gjorde sin filmdebut år 1949 i "Sjösalavår", baserad på en vissamling av sin far Evert Taube, där han spelade sig själv. Det skulle sedan dröja till mitten av 60-talet innan han dök upp i sin nästa film, men därefter syntes han i ett stort antal olika roller. Bland annat medverkade han i svenska filmer som Jörn Donners "Att älska", Alf Sjöbergs "Ön" och Bille Augusts "Jerusalem", samt den brittiska krigsfilmen "Örnen har landat". 
 
Under sin filmkarriär belönades Taube med två Guldbaggar för Bästa manliga huvudroll, år 1995 och 2012, för filmerna "Händerna" och "En enkel till Antibes". Han var tidvis även aktiv i tv-världen, och har synts i den brittiska dramaserien "Herrskap och tjänstefolk" samt svenska miniserier som "Ålder okänd" och "Återkomsten".
 
Under 2000-talet spelade Taube i bland annat "Arn: Tempelriddaren", samt i Millennium-filmen "Män som hatar kvinnor". Sin sista roll i en långfilm gjorde han år 2016, i "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi". 
| 12 november 2022 12:20 |