Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 januari 2020 | 06:00

Svartvit "Parasit" kommer visas på bio

Bong Joon-Ho har gjort en av 2019 års bästa filmer. Nu vill han att vi ska se den igen.
Sydkoreas storsuccé "Parasit" kommer tillbaka på amerikanska biodukar - i svartvitt.

Med sex Oscarsnomineringar, en Guldpalm och en Guldbagge i bagaget passar regissören Bong Joon-Ho på att skruva åt färgreglagen och leka med våra känslor en gång till.

Hans motivering, enligt Indiewire, är att han själv alltid fascinerats av den svartvita filmkonsten:

- Film visades i svartvitt från allra första början. En gång i tiden var alla filmer svartvita, och även mellan 40- och 60-talet då färgfilm kom in i bilden gjordes många filmer i svartvitt. Det är biofilmens ursprung. Och jag älskar de vackra svartvita filmerna från Renoir, Kurosawa, John Ford och Gregg Tolands vackra foto.

Bong har förberett den nya versionen i samråd med filmens fotograf Hong Kyung Pyo. Detta gjordes redan innan premiären i Cannes våren 2019. Nu hoppas han att publiken själva ska jämföra de olika versionerna och se om de upplever något annorlunda:

- Det ska bli fascinerande att se hur publikens upplevelse förändras när samma film visas i svartvitt. Jag har sett den svartvita versionen två gånger nu, och ibland känns det mer som en fabel... som att se en historia från gamla tider.

- Den lyfter också fram skådespelarnas prestationer och verkar fokusera mer på karaktärerna. Jag fick många olika intryck av den nya versionen, men jag vill inte definiera dem innan den visas upp, säger regissören.
 
 
Filmer som "Logan" och "Mad Max: Fury Road" har tidigare släppts i svartvita versioner, men det hör inte till vanligheterna. En knasig gimmick, kan tyckas, men cineaster och filmälskare lär säkert leta upp den svartvita "Parasit" och anta Bong Joon-Hos utmaning.

Mina källor säger att svartvita "Parasit" kan dyka upp även på svenska biodukar längre fram, men än så länge är ingenting klart.
| 24 januari 2020 06:00 |