Film

Skribent

Viktor Jerner

14 januari 2018 | 15:00

"Superman: Red Son" kan stå näst på tur för DC Animation

Den sovjetiska kommunist-versionen av Superman kan få en filmadaption.
Den klassiska DC-serieromanen "Superman: Red Son", skriven av Mark Millar och ritad av Dave Johnson, kan få en animerad filmadaption, det rapporterar sajten ComicBook.com. De tog nyligen ett snack med Bruce Timm, en av skaparna bakom "Batman: The Animated Series" och en legend inom DC:s animationsgren, som berättade att det är den filmen han vill göra härnäst. Allt hänger dock på hur det går med kommande "Gotham by Gaslight" när den landar senare i januari.
 
"Gotham by Gaslight" är likt "Red Son" en så kallad Elseworlds-berättelse som ligger utanför den vanliga kontinuiteten, vilket gör att dess skapare kan leka loss med tidsperioder, alternativa universum och liknande. I "Gaslight" ser vi exempelvis hur Batman tampas med Jack the Ripper i ett viktorianskt Gotham, medan "Red Son" leker med ett scenario där Kal-Els rymdskepp landar i 50-talets Sovjetunionen istället för Kansas.
 
Det är en helt fenomenal serie där vi får se en Superman med kommunistiska värderingar, en rysk dissident-Batman och Lex Luthor som USA:s president. En riktigt smart och tankeväckande "what if?", helt enkelt. 
 
Batman och Superman går en match i "Superman: Red Son". 
 
Frågan är dock om en animerad adaption är rätt väg att gå. Personligen känner jag mig lite kluven till den inriktningen med tanke på att DC Animation generellt är mer eller mindre lata i sina "översättningar". Både "Batman: The Killing Joke" och "Gotham by Gaslight", ritade av Brian Bolland respektive Mike Mignola, har ytterst distinkta och annorlunda stilar men när DC Animation la vantarna på dem kom de ut på andra sidan och såg ut som alla andra animerade DC-filmer. Ibland känns det lite som att ett datorprogram med bara en enda inställning används, vilket börjar bli lite gammalt nu. 
 
Om jag hade fått drömma hade jag hellre sett en live action-adaption (något som till och med nyligen har pitchats av Jordan Vogt-Roberts), men eftersom DC och Warner Brothers likt Marvel tycks ha snöat in sig helt på sammanhängande filmuniversum utan förvirrande sidospår känns en sådan film osannolik i nuläget.
 
Med andra ord får vi hålla tummarna för att DC Animation börjar utvecklas lite snabbare rent visuellt och tekniskt, för det är där som de mest intressanta serierna blir film. 
 
Vad tror du om en animerad "Superman: Red Son"-film?
| 14 januari 2018 15:00 |