Film

Skribent

Jenny Ahonen

13 mars 2019 | 18:00

8 superhjältinnor vi snart får se på vita duken

Flera kvinnoledda superhjältefilmer är under utveckling. Här är några av karaktärerna att se fram emot.
2017 gjorde den första påkostade storsatsningen på en solofilm om en superhjältinna, Patty Jenkins-regisserade ”Wonder Woman” (som nästa år får uppföljaren ”Wonder Woman 1984”), succé. Det har skapat ett större utrymme för kvinnor i superhjältegenren.

Nu senast häromveckan hade Brie Larson-ledda ”Captain Marvel” biopremiär. Fler liknande filmprojekt är, eller ryktas vara, på gång. I serietidningarna finns ju gott om kvinnliga karaktärer som bara väntar på att få liv på vita duken. Här är några superhjältinnor som kan dyka upp på bio de närmaste åren.
 

1. Batgirl

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Alicia Silverstone har tidigare spelat henne i ”Batman & Robin” (1997), men karaktären Batgirl har aldrig fått en egen långfilm.

För några år sedan initierade dock Josh Whedon ett sådant projekt – för en film han skulle skriva, producera och regissera. Efter att ha arbetat ett tag med att utveckla det hoppade han dock av i fjol, eftersom han ansåg att historien han hade tänkt berätta inte riktigt funkade längre.
 
Det verkar likväl som att planerna på en Batgirl-film fortskrider. Nu med Christina Hodson som manusförfattare.
 

2. Gotham City Sirens

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Kanske är det den populärkulturella fascinationen för Margot Robbies Harley Quinn som väckte intresset för att göra ”Gotham City Sirens”, som utvecklas av Warner Bros. Studios.

”Gotham City Sirens” är en serie av DC, som är centrerad kring en grupp skurkar istället för – som oftast – superhjältar. Den har tryckts i 26 nummer, mellan 2009 och 2011. I dem fick vi möta bland andra just Harley Quinn, men också Poison Ivy och Catwoman.

I början av 2020 kommer ännu en film om Harley Quinn, ”Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)", med ett manus av tidigare nämnda Christina Hodson. Det har tidigare ryktats att ”Gotham City Sirens”-filmen har fått skrotas till förmån för den, men nu tisslas det istället om att en crossover-film är att vänta i framtiden.
 

3. Supergirl

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Stålmannens kvinnliga motsvarighet Supergirl (Kara Zor-El, som hon egentligen heter, är rentav hans kusin) fick en egen film redan 1984. Den sågades dock, och det känns som att det är hög tid att göra ett nytt försök. Sedan 2015 rullar ju en tv-serie med namnet ”Supergirl”, men den kommande filmen om superhjältinnan ska inte ha särskilt mycket med den att göra.

Warner Bros. har aktivt letat efter en kvinna att regissera filmen. ”The Handmaid's Tale”-regissören Reed Morano har ryktats vara aktuell för uppdraget. Manuset skrivs av ”22 Jump Street”-författaren Oren Uziel.
 

4. Kitty Pryde

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
”The New Mutants” har premiär i augusti, och fler X-Men-spinoffer är att vänta. Om Tim Miller får som han vill kommer en av dem att handla primärt om Kitty Pryde, a.k.a. Shadowcat. Sedan åtminstone början av 2018 har ”Deadpool”-regissören arbetat med en solofilm om X-Men-karaktären, som vi tidigare har fått se i bland annat ”X-Men: The Last Stand” (2006) – då hon spelades av Ellen Page.

Kitty Pryde dök först upp i X-Men-serietidningen 1980.

Att filmbolaget Fox i år går upp i Disney har fått många att tro att projektet inte har någon ljus framtid. Sammanslagningen innebär bland annat att X-Men övergår till Marvel och, sägs det, att flera tidigare filmidéer har skrotats. Men så sent som i februari skrev serieförfattaren Brian Michael Bendis på Twitter att han just nu arbetar med en Kitty Pryde-film och att det är ”underbart”.
 

5. Black Widow

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ända sedan Scarlett Johansson debuterade som Black Widow i ”Iron Man 2” (2010) har fansen efterfrågat en solofilm om henne. Nu verkar det som att Marvel har beslutat att göra dem till viljes.

Filmen befinner sig fortfarande i en tidig utvecklingsfas, men det har beslutats att Cate Shortland, som senast har gjort halvindiethrillern ”Berlin Syndrome” (2017), ska regissera. (Det ska ha varit ett önskemål från Johansson.) Jac Schaeffer, som tidigare har skrivit den för många nog okända dramakomedin ”Timer” (2009) arbetar med manuset.
 

6. Silk

 
Large 8f5c3c2e47b26eb8cd4354ed3dea605e silk
 
Spindelmannen-karaktären Silk utvecklades av Marvel ganska nyligen. Hon gjorde debut i april 2014. Likt Peter Parker har också hon, Cindy Moon, blivit biten av en radioaktiv spindel, men det dröjde längre för henne att utveckla sina speciella förmågor.

Sony Pictures äger filmrättigheterna till henne, och under flera år har det ryktats att en film i vilken hon är huvudkaraktären är på gång.

I fjol kom som bekant en film, ”Venom”, om en annan Spindelmannen-karaktär och den blev en stor kommersiell framgång. I samma veva kom beskedet: ja, en film om Silk är under utveckling.

Det har också rapporterats att det kommer att komma en helkvinnlig spinoff till den Oscarsbelönade animerade Spindelmannen-filmen ”Spider-Man: Into the Spider-Verse”. Silk är en av karaktärerna i den Spider-Women-filmen. Spider-Woman och Gwen Stacey är två andra.
 

7 & 8. Black Cat och Silver Sable

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Sony planerade ursprungligen att göra en gemensam film om ytterligare två Spindelmannen-karaktärer, Black Cat och Silver Sable. ”Love & Basketball”-skaparen Gina Prince-Bythewood skrev ett manus. Men i somras rapporterades det istället att filmbolaget har beslutat att ge karaktärerna två separata filmer.

Black Cat, eller Felicia Hardy som hon egentligen heter, gjorde entré i Spindelmannen-universumet redan 1979. Silver Sable, eller Silver Sablinova, publicerades för första gången sex år senare.
 
Vilka av filmerna ovan ser ni mest fram emot?
| 13 mars 2019 18:00 |