Film

Skribent

Anders Eklöf

26 april 2023 | 17:00

"Super Mario Bros. Filmen" överträffar Nintendos förväntningar

"Super Mario"-spelens skapare Shigeru Miyamoto är ödmjuk inför de enorma framgångarna som filmen har nått över hela världen.
Sedan "Super Mario Bros. Filmen" hade biopremiär har den nått oerhörda framgångar och blev nyligen den mest inkomstbringande tv-spelsfilmen genom tiderna.
 
Då hade den dragit in omkring 427 miljoner dollar, men nu närmar den sig en summa på 1 miljard dollar över hela världen. Detta innan den ens haft biopremiär i Japan, där spelen filmen är baserad kommer ifrån.
 
I en intervju med japansk press diskuterar Mario-skaparen Shigeru Miyamoto om framgångarna och det relativt blandade mottagandet den har fått.
 
- Jag hade en nivå av förväntningar på att den här filmen också skulle göra bra ifrån sig som nöjesparken Super Nintendo World, men jag blev mycket förvånad över att den gick utöver vad jag kunde ha föreställt mig när den äntligen kom ut sa han, säger han.
 
 
 
Filmen har som sagt fått ett blandad omdöme av både kritiker och biobesökare. Vår skribent Lucas Mass gav filmen till exempel betyget 2 av 5 med orden "manuset är ett papperstunt äventyr som aldrig riktigt kommer igång".
 
- Man behöver lite tur för att nå den här nivån av framgång för en film. Medan många utländska kritiker har gett filmen relativt låga betyg, tror jag att det också bidrog till filmens rykteoch buzz, fortsätter Miyamoto.
 
Jag tycker dock att filmen gav mig mer eller mindre det jag önskade mig av en Super Mario-film – ett underhållande och färgstarkt äventyr – precis som spelen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Shigeru Miyamoto började på Nintendo 1977 och skapade senare arkadspelet "Donkey Kong", som blev en enorm hitt över hela världen. 1985 släpptes "Super Mario Bros." till Nintendo Entertainment, som utan tvekan satte både Nintendo, den hoppande rörmokaren och konsolen på kartan.
 
Han är även skaparen bakom spelserier som "The Legend of Zelda, "Star Fox" och "Pikmin".
 
"Super Mario Bros. Filmen" har biopremiär i Japan den 28 april.
 
Vad tyckte du om filmen?
| 26 april 2023 17:00 |