Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 februari 2019 | 14:00

Sundance 2019: Årets 7 stora snackisar på filmfestivalen

Zac Efron, Shia LaBeouf och Awkwafina stod bakom några av årets mest omtalade prestationer.
Festivalen i Sundance brukar markera starten på indie-filmåret 2019, och är en självklar höjdpunkt för många amerikanska filmbloggare och cineaster. Filmerna är oftast världspremiärer som står utan distributör, och här kan upptäcka många av de pärlor som det kommer snackas under hela året. På sistone har bland annat filmer som "Get Out" och "Blindspotting" debuterat i Sundance, för att sedan toppa många av våra årslistor.

Vi har lyssnat efter och fångat upp mycket av årets buzz, och presenterar nedan sju av de mest omtalade filmerna från Sundance 2019. Med lite tur får vi se dem på svenska filmfestivaler och biodukar senare i år:
 

Honey Boy

 
 
Shia LaBeoufs självbiografiska berättelse om hur han växte upp med en misshandlande och missbrukande far. LaBeouf har skrivit manus och spelar själv fadern, medan Noah Jupe ("A Quiet Place") och Lucas Hedges ("Boy Erased") delar på rollen som barnstjärnan Otis i olika åldrar.

"Prestationerna höjer filmen till skyarna, men den vore inget utan regissören Alma Har'el bakom kameran. Hon tar med sig egna demoner till projektet då hon också växt upp med en alkoholiserad far, vilket adderar till den autentiska skildringen av en osund relation." - Slashfilm
 

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

 
 
Zac Efron spelar huvudrollen som Ted Bundy, seriemördaren som har minst 30 mord på sitt samvete. Det här psykologiska dramat utspelas ur hans flickväns perspektiv, och sägs framställa Bundy på ett oväntat sätt - som både snygg och charmig enligt de första recensionerna. Regissören Joe Berlinger (på bilden ovan) släppte nyss den omtalade Netflix-serien "Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes". Även "Extremely Wicked" har plockats upp av Netflix, men det är inte klart om (eller när) filmen når det svenska utbudet.

"Efron är lika skrämmande som lockande, och utforskar en egen tolkning av en komplex historia, utan att glömma vilket monster han spelar." - Indiewire
 

The Farewell

 
 
En kinesisk familj får veta att deras mormor är döende i cancer, med bara månader kvar att leva. De bestämmer sig för att inte berätta det för henne, men däremot planerar de ett stort fejkbröllop där alla ska få chansen att ta farväl. I huvudrollen syns Awkwafina, som haft ett storslaget 2018 och stal showen i både "Ocean's 8" och "Crazy Rich Asians". Hennes mer dramatiska roll i "The Farewell" hyllas av så gott som alla recensenter som hennes stora genombrott.

"Det är en film som har allt. Riktigt rolig, unikt känslosam och full av överraskningar." - Film School Rejects
 

Brittany Runs A Marathon

 
Large 9236d8fdee1665a36a6e39fabd9bb583 brittany
 
En kvinna i New York bestämmer sig för att få ordning på sitt liv och sin kropp, en gång för alla. Hon börjar springa runt kvarteret med siktet inställt på att delta i New York Marathon. Jillian Bell är komikern som vi har sett i filmer som "22 Jump Street" och "Rough Night". Här tar hon sin första stora huvudroll i en film som får publiken att både skratta, gråta och heja på Brittany varje steg på vägen.

"En kvick och smart komedi som lyckas vara riktigt upplyftande samtidigt som den aldrig tonar ner sin egna mörka sida." - Entertainment Weekly
 

The Report

 
Oscarsnominerade Adam Driver spelar huvudrollen i ett drama baserat på verkliga händelser. "The Report" berättar om hur CIA inledde minst sagt tvivelaktiga förhörsmetoder i efterdyningarna av 11:e september-attacken. Scott Z. Burns, som tidigare skrivit manus till "Contagion" och "The Bourne Ultimatum", rebidehuterar med Oscarsvärdig film som jämförs med "Spotlight" och "Alla presidentens män".

"En otrolig rollista och en oförglömlig prestation från Adam Driver (...) Det är en oförlåtande tät film, som likt varje bra journalist-drama kräver publikens fulla uppmärksamhet." - Collider
 

Late Night

 
 
Skådespelerskan och komikern Mindy Kaling har skrivit manus till "Late Night", en publikfriande komedi med drag av "Djävulen bär Prada" och "Broadcast News - Nyhetsfeber", enligt kritikerna. Emma Thompson spelar en tv-programledare, som kämpar med dalande tittarsiffror. Kan nykomlingen Molly (spelad av Kaling) slipa på skämten i det grabbiga författarrummet?

"Bred underhållning, och rätt i tiden. Filmen talar om högaktuella ämnen som mångfald och balans på arbetsplatsen, speciellt inom showbusiness, vilket lär skapa diskussion." - Hollywood Reporter
 

Leaving Neverland

 
 
Många ryktet har florerat kring artisten Michael Jackson och de unga pojkar som bjöds in till hans hem, Neverland. Kontroversiella dokumentären "Leaving Neverland" träffar två av männen i vuxen ålder, och de får med egna ord berätta om den olämpliga relationen som uppstod bakom låsta dörrar på Jacksons ranch. HBO kommer sända den totalt 4 timmar långa dokumentären uppdelad i två delar i början av mars.

"En exposé som ger ett förkrossande starkt och övertygande vittnesmål kring Michael Jacksons sexövergrepp på barn" - Variety
| 11 februari 2019 14:00 |