Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

22 september 2021 | 17:20

Streamingtips: "Y: The Last Man" finns äntligen på Disney+

Nu återstår det bara att se om fansen tycker att tv-adaptionen verkligen har varit värd den långa väntan.
Efter en lång väntan har premiärdagen äntligen kommit, "Y: The Last Man" är här. Men vad är det egentligen som har dragit ut så på tiden med adaptionen av den postapokalyptiska berättelsen - om världens sista levande man - i en värld där enbart kvinnorna överlevde ett dödligt virus?
 
Den hyllade serietidningen "Y: The Last Man" publicerades mellan 2002 fram till 2008, men redan innan det sista numret hade publicerats så hade New Line Cinema paxat filmrättigheterna och börjat utveckla en långfilm - med Shia LaBeouf i huvudrollen som Yorick Brown.
 
Problemet var bara att de regissörer som plockades in inte tyckte att det kändes möjligt att få in hela berättelsen i en film, utan ville få en hel trilogi på sig att ta tittarna igenom hela handlingen. Något New Line Cinema inte vågade ge grönt ljus för. Tio år senare återgick rättigheterna slutligen till serietidningens skapare Brian K. Vaughan ("Runaways", "Paper Girls", "Saga"), som redan 2015 lät tv-kanalen FX börja utveckla berättelsen som en tv-adaption istället.
 
Ashley Romans som den mystiska karaktären Agent 355 i "Y: The Last Man". 
 
Ett gäng olika showrunner-avhopp, byte av skådespelare i huvudrollen som Yorick och den stora sammanslagningen av Fox och Disney gjorde däremot att åren fortsatte rulla vidare. Nästan 20 år efter det första numret av "Y: The Last Man" släpptes, så finns däremot nu de tre första avsnitten tillgängliga hos Disney+. 
 
Det har däremot hänt mycket under de senaste 20 åren, så vissa uppdateringar i handlingen har av förklarliga skäl lagts till. Exempelvis faktumet att det i tv-adaptionen fokuseras avesvärt mer på de kvinnliga karaktärerna vid sidan om Yorick, parallellt med handlingen om hur tusan det kommer sig att just han skonades... och vad det i så fall kan tänkas betyda för mänsklighetens fortsatta överlevnad.
 
 
De tre första avsnitten av "Y: The Last Man" finns nu tillgängliga på Disney+, nya avsnitt släpps varje onsdag. Den första säsongen kommer att bestå av totalt 10 avsnitt.
 
 
Har du hunnit ge "Y: The Last Man" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 22 september 2021 17:20 |