Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

19 november 2023 | 06:30

Streamingtips: Sött och sockrigt med seriösa undertoner på Disney+

Den är både älskad och hatad, men oavsett är känslorna oftast starka. Både för publiken och i filmen. "Sound of Music" lämnar få människor helt oberörda.
I "Sound of Music" gör Julie Andrews ("Mary Poppins", "Shrek 2") sin paradroll som Maria, en ung österrikisk kvinna som tänkte bli nunna men saknade disciplin och istället skickades till den pensionerade sjöofficeren Georg von Trapp (Christopher Plummer, på senare känd från bland annat "Knives Out") för att ta hand om dennes ungar. George är en bister änklig som sköter hushållet som han sköter sitt skepp.
 
Med kärlek och sång kommer man dock långt, och barnen blir snart mer lätthanterliga. Samtidigt som hon kommer närmare barnen och även mannen i huset, kommer verkligheten närmare dem - och i det här fallet innebär verkligheten att tjänstgöra under den nazistiska regimens krigsinsats. 
 
"Sound of Music" baseras på en sann historia, även om en del friheter togs i adaptionen av verklighetens Maria von Trapps memoarer. Filmen är onekligen söt och sockrig, och säkert för sliskig för många, men de seriösa undertonerna är där och i slutändan sätter "Sound of Music" tydligt ner foten mot nazismen. Bland alla vitt skilda åsikter som gärna luftas om den här musikalen så är det lätt att glömma.
 
"Sound of Music" finns tillgänglig för streaming på Disney+.
 
| 19 november 2023 06:30 |