Film

Skribent

Alexander Svensson

20 april 2024 | 14:00

Streamingtips: Se Daniel Radcliffe fly från finkan i verklighetsbaserat drama

Flyktfilmen från 2020 bjuder dessutom på en härlig "Harry Potter"-reunion. Nu finns den på Amazon Prime.
Efter att ha tagit examen från Hogwarts och därmed lämnat kvast, trollstav och Harry Potter bakom sig har Daniel Radcliffe tagit sig an en stor mängd härligt olika roller i alla möjliga genrer. En av hans filmer som inte fått så mycket uppmärksamhet är “Escape from Pretoria”, där Radcliffe spelar politisk fånge i Sydafrika.
 
“Escape from Pretoria” är baserad på verkliga händelser och följer Tim Jenkin och Stephen Lee, två anti-apartheid-aktivister i Sydafrika som 1987 arresteras för sina protester mot apartheid och blir inlåsta i fängelset Pretoria. De tänker dock inte sitta och ruttna där, utan börjar koka ihop en flyktplan.
 
 
Daniel Radcliffe gör rollen som Tim Jenkin, och i rollen som Lee ser vi Daniel Webber (“The Dirt”, “The Punisher”). Dessutom bjuder filmen på en liten “Harry Potter”-reunion då Ian Hart, som spelade professor Quirrell i “Harry Potter och de vises sten”, syns i en av rollerna. Dessutom dyker den verklige Tim Jenkin i en cameo, och fanns även på plats under inspelningen för att ge råd och hjälp till Radcliffe.
 
En ung Daniel Radcliffe och en turbanförsedd Ian Hart tillsammans i "Harry Potter och de vises sten".
 
“Escape from Pretoria” har fått beröm av kritiker för att vara en spännande fängelsefilm, även om den kanske inte utforskar sina karaktärer och det politiska temat på djupet. Publiken verkar ha uppskattat den, då den sitter på 87% från tittare på Rotten Tomatoes. Om du hör till dem som missat Daniel Radcliffes fängelseflykt så kan du nu se “Escape from Pretoria” på Amazon Prime Video.
 
 
| 20 april 2024 14:00 |