Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 november 2023 | 10:00

Streamingtips! "Quiz Lady" är roligast på Disney+ just nu

Svar: En tokskön systerkomedi med Awkwafina och Sandra Oh. Fråga: Vad är "Quiz Lady"?
Den kom halvt från ingenstans men blev genast en av mina favoritfilmer denna höst. Komedin "Quiz Lady" på Disney+ gör genidraget att para ihop Awkwafina ("The Farewell") och Sandra Oh ("Grey's Anatomy") som två omaka systrar på en hysteriskt rolig och emotionell roadtrip.
 
Anne är en grå kontorsråtta som lever för tv-kvällarna som hon får spendera med sin favorit-frågesport och hunden Linguine. Jenny är hennes yrväder till syster, som plötsligt dyker upp i hennes liv. De har ett problem att lösa: deras mamma är skyldig kriminella typer en stor summa pengar. Lyckligtvis visar sig Anne vara en hejare på quizfrågor - kan det vara hennes tur att ta hem storkovan i tv-programmet?
 
Tjejerna styr kosan mot storstaden där tv-värden Terry McTeer (Will Ferrell) väntar. På vägen får de chansen att lappa ihop sin trasiga relation, och konfrontera jobbiga barndomsminnen som båda försökt förtränga.
 
 
För regin står Jessica Yu, en veteran i tv-rutan som jobbat med allt från "Vita huset" till "Tretton skäl varför" och "Citadel". Jag hoppade på chansen att tacka henne för höstens skönaste dramakomedi.
 
Det här var den perfekta bakisfilmen för mig efter en vild galapremiärkväll. Precis vad jag behövde. Tack för det! "Quiz Lady" är den roligaste filmen jag sett på ett tag. Var det lika roligt för dig att läsa manus?
 
- Det var ett väldigt kul manus att läsa. Jen D'Angelo är en riktigt begåvad manusförfattare. Och jag visste redan att Awkwafina och Sandra Oh skulle spela systrarna. Så när jag läste kunde jag se dem framför mig. Det var väldigt spännande, jag tänkte bara "jag hoppas jag får jobbet!".
 
De två ihop är underbara ihop. Briljant, vem som nu parade ihop dem. Hur var det att jobba med dem, hur mycket behövde du egentligen regissera dem?
 
- Vi hade tur i oturen. Det tog lång tid innan vi kunde börja spela in. Det kändes först som otur men blev i slutändan riktigt bra för oss. Just för att vi kunde träffas i London, Sandra, Awkwafina, Jen och jag, för att workshoppa och diskutera manuset och våra erfarenheter. Den tiden var väldigt produktiv. Och så kul!
 
- Så under ett års tid kunde vi träffas, läsa manus, äta ihop. Och när det var dags för inspelning så var vi redo att köra.
 
 
- Det är faktiskt så att filmens sista scen, som är ganska emotionell, behövde spelas in på första dagen. Jag tror inte att man kan göra så om man inte redan står på en bra grund med sina skådespelare.
 
På tal om de sista scenerna... Det kanske är en spoiler, men Paul Reubens dyker upp i en cameo. Han gick dessvärre bort tidigare i år, men jag måste fråga: hur var han att arbeta med?
 
- Åh, det var ett sant nöje. Såklart visste ingen av oss om att han var sjuk. Han var taggad, han var charmerande. Det roliga var att hela energin förändrades när han klev in på inspelningen. Han var också med oss på den första inspelningsdagen. Och alla var förtjusta: "Såg du vem som är här?" Vi hade sådan tur som fick honom.
 
 
Will Ferrell är såklart också en legendar i komedigenren. Hur får du honom att hålla sig till manus? Han känns som någon som gärna improviserar och leker runt.
 
- Saken med Will Ferrell är den... Självklart vill man alltid filma det som finns i manus. Men man behöver inte nödvändigtvis låta alla hålla sig till manus hela tiden. För när det improviseras blir det så naturligt, och så kul. Det ändrade också humöret på inspelningen. För han är så avslappnad. Och så samarbetsvillig. Det var som en fest varje dag Will var med.
 
Filmen har massvis med humor och ett stort hjärta. Vad var det främst som lockade dig till den här historien?
 
- Det finns inte så många filmer där ute, särskilt komedier, som handlar om systrar. Den här specifika filmen handlar om hur man kan gå igenom något traumatiskt tillsammans och hur det färgar ens relation. Det kan verka sorgligt, men det finns en styrka i att överleva något tillsammans. Och det är i slutändan vad som händer de här systrarna.
 
 
"Quiz Lady" släpps idag på streaming på Disney+.
| 3 november 2023 10:00 |