EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

13 december 2020 | 14:30

Streamingtips: En spännande jakt tar sin början i "The Defeated"

Taylor Kitsch berättar för MovieZine om nya tv-rollen: "Mårlind och Stein har gjort en imponerande research".
De sex åren med andra världskriget har skildrats i hundratals filmer och tv-serier. Men förvånansvärt lite är berättat om tiden direkt efter kriget. Hur lyckades tyskarna resa sig upp ur askan, och bygga upp sin stad? Vilka oavslutade konflikter hängde över Berlin och hotade friden?

Nya dramaserien "The Defeated" tar oss till den tyska huvudstaden år 1946, kort efter Hitlers död och nazisternas fall. Publikens ingång blir den amerikanske polisen Max (Taylor Kitsch) som skickats in för att få ordning på en något provisorisk tysk polisstation.
 
 

Svenskar i registolen

 
I ruinerna av vad som en gång var Berlin frodas våldet och kriminaliteten. I de övre skikten pågår en smutsig maktkamp om staden, och på gatorna våldtas unga kvinnor av soldater. Men Max har också en personlig anledning till att finkamma Berlin - han söker efter sin försvunne storebror, Moritz.

Ytterligare en anledning till att kolla in "The Defeated"? Serien är skapad och skriven av Måns Mårlind, som också regisserar ihop med Björn Stein. Den svenska filmduon har tidigare imponerat på oss med snygga filmer som "Känn ingen sorg" och "Eld & lågor", och spännande tv-serier som "Bron" och "Midnattssol".
 
 

"Ingen vet så mycket om den tidsperioden i Tyskland"

 
I huvudrollen som Max McLaughlin ser vi Taylor Kitsch. Skådespelaren som en gång gestaltade X-Men-karaktären Gambit och Disneyhjälten John Carter har på sistone dragits mot mörkare och mer utmanande roller.
 
Att hoppa på "The Defeated" var ett enkelt val, berättar han exklusivt för MovieZine.

- Framför allt lockades jag av tidsperioden då serien utspelar sig. Ingen vet egentligen mycket om de sex månaderna direkt efter andra världskrigets slut. När man växer upp hör man mest om själva kriget. För mig var det en upplevelse att få djupdyka i det och ta reda på vad som faktiskt hände. Det var rätt otroligt.

- Max är en annorlunda karaktär mot vad jag har spelat tidigare. Han är en kille från Brooklyn som kastas in i ett främmande land med all galenskap som pågår där halvåret efter kriget... Jag gillade framför allt relationerna, speciellt den med min bror (spelad av Logan Marshall-Green). Samtidigt som insatserna är höga.

Hur avgörande var regissörerna Mårlind och Stein för ditt beslut?

- Tja, man tar ju alltid en risk när man inte riktigt känner varann. Vi hade bra första möten, jag gillade stilen på serien och manuset var fantastiskt. De hade gjort sin research väl. De skickade mig massvis med jobb, historia att läsa på och dokumentärer att se. Jag uppskattar alltid när man får hjälp med läxan. Jag slogs av hur förberedda de var och hur mycket Måns visste om den tidseran.

Vad kände du till av deras tidigare verk?

- Inget, men jag upptäckte allt otroligt de hade gjort och det hjälpte mig förstås med beslutet. Jag har förstått att de är stora i Sverige, det är ett bevis på att de måste vara bra.
 
 
 
De två första avsnitten av "The Defeated" finns nu att streama på Viaplay. Därefter släpps två avsnitt varje söndag.
| 13 december 2020 14:30 |