Film

Skribent

Jonatan Blomberg

5 juni 2021 | 14:45

Streamingtips: Bo Burnham hyllas som geni för gripande "Inside"

Bo Burnhams Netflix-film blandar ihop genrerna dokumentär, musikal, standup och psykologiskt drama på ett både underhållande och otroligt gripande sätt.
Det händer väl visserligen lite då och då att filmer hyllas i stunden som "mästerverk" av en någorlunda förenad kritikerkår, för att sedan glömmas bort relativt snart... och vid en omtitt så undrar man vad som var så speciellt med den. 
 
"Bo Burnham: Inside" befinner sig just nu i mästerverksstadiet, något som borde vara nästan omöjligt för en film som samtidigt går att beskriva som en "standup-special". Det finns givetvis väldigt bra och underhållande scenframträdanden från komiker genom åren, men det Bo Burnham har fått till med "Inside" är åtminstone snudd på både genialt och imponerande även på det rent filmtekniska verket.
 

Allt är inspelat i ett rum under karantän

 
 
Genom att använda sig av innovativ ljussättning och arbete med kameran så har Burnham suttit på filmproduktionens alla stolar under skapandet av "Inside". Handlingen - om man ens kan uttrycka sig så - följer Burnham från någorlunda renrakad i början till ett skäggigt, långhårigt och mentalt vrak efter all tid i karantän under pandemin.
 
Vi får följa skapandet av standup-specialen både ur ett dokumentär-aktigt perspektiv, där ljussättning testas, nya tagningar spelas in och med snack om hur han på ett sätt inte vill att projektet ska färdigställas. Vid sidan om detta får vi även se de färdiga sångerna och sketchliknande inslagen som Burnham redan varit känd för från tidigare uppträdanden.
 

Larvigt träffsäker parodi och samtidskonst 

 
 
Burnham har tidigare skrivit underhållande musik, med en förmåga att väcka intressanta tankar. Men alla som har sett "Bo Burnham: Inside" tycks vara eniga om att han har överträffat sig, gång på gång, med i stort sett varje litet musikframträdande i filmen.
 
Det blir larvigt, innovativt, gripande och tankeväckande i var och varannan sång - och faktumet att allt är inspelat i ett och samma rum under karantän, gör det bara mer imponerande.
 
 
Om du inte har sett "Bo Burnham: Inside" ännu, så finns alla (snart välspenderade) 87 minuter nu tillgängliga hos Netflix.
 

Läs också: Netflix bjuder på nördig vecka full med nyheter om kommande serier

 
Har du hunnit ge "Bo Burnham: Inside" en chans ännu? Kommentera gärna nedan vad du tyckte! Förtjänar den verkligen alla hyllningar?
| 5 juni 2021 14:45 |