Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 mars 2023 | 18:00

Streamingtips! Traumatiska våldsscener i "Dune"-regissörens förbisedda, tidiga thriller

Äntligen släpps Denis Villeneuves "Polytechnique" från 2009 på svenska video-on-demand-tjänster. Se den gratis hos Cineasterna.
Den fransk-kanadensiske regissören Denis Villeneuve är för den breda skaran mest känd för pampig science fiction och rafflande spänning.
 
Mästerliga filmer som ”Dune”, ”Sicario” och ”Arrival” har gjort honom till en mainstream-favorit, sedan cineaster upptäckt och hyllat vassa pärlor som ”Prisoners” och ”Enemy”. Men redan innan sin debut i Hollywood för 10 år sen var Villeneuve en flitig filmskapare i hemlandet Kanada.
 
2010 års gripande, Oscarsnominerade drama ”Nawals hemlighet” var en av hans första titlar att släppas i Sverige. Men nu finns en ännu tidigare Villeneuve-film ute på den svenska marknaden.
 
I veckan släpps nämligen ”Polytechnique” (2009) på streaming. Det är mig veterligen första gången den drabbande dramathrillern görs tillgänglig på svenska video-on-demand-tjänster - med andra ord ett starkt filmtips till alla Villeneuve-fans! Och redan här, i sin tredje långfilm, visar Denis Villeneuve att han är en mästare på att bygga spänning - att historien bygger på verkliga händelser bidrar bara ännu mer till en fasligt tryckt stämning.
 
 
”Polytechnique” skildrar massakern som inträffade år 1989 på ingenjörsskolan Polytechnique Montréal. En 25-årig kvinnohatare gick in på skolan med skjutvapen med syftet att ge igen på ”feminister som förstört hans liv”, enligt det egna självmordsbrevet.
 
Med svartvitt foto (detta för att inte visa blod) följer regissören tre huvudpersoner - en manlig och en kvinnlig student på skolan och gärningsmannen själv - under tiden före, under och efter dådet. Filmen är, likt ”Utøya 22 juli” och liknande produktioner, inget för den känslige tittaren. Vetskapen om att detta är en rekonstruktion av verkliga våldsdåd gör den stundtals mycket obehaglig att se.
 
Känns ”Polytechnique” som en film i din smak? Nu kan du streama den gratis hos Cineasterna, eller hyra den på Viaplay Store.
 
 
Kul detalj: Villeneuve ska ha varit så pass missnöjd med sina två första långfilmer (släppta 1998 och 2000) att han tog en 9-årig paus från registolen. Han skulle återvända bara "när jag var redo för en film som jag kunde vara stolt över". Vi får vara glada idag att han hittade den i "Polytechnique".
 
Berätta gärna nedan vad du tyckte om filmen!
| 28 mars 2023 18:00 |