Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 september 2023 | 11:30

Streama "Oppenheimer"? Då får du vänta till november

Christopher Nolans explosiva drama har just spelat in över 900 miljoner dollar på bio. Än är den inte klar.
Räkna inte med en digitalpremiär för "Oppenheimer" inom en snar framtid. I en intervju med AP bekräftar filmens producent (och Nolans fru) Emma Thomas att succédramat kommer på video-on-demand först "i slutet av november".
 
Numera är det allt vanligare att biofilmer får en hemmapremiär redan efter 7-8 veckor. Vi såg det exempelvis hända med "Barbie", som ju fick biopremiär samma dag som "Oppenheimer" (21 juli) - vilket ledde till en uppsjö av memes och en galen hajp. Trots att "Barbie" blev årets största film och fortfarande går starkt på bio, finns den redan nu att köpa på digitala tjänster.
 
Men Christopher Nolan såg det hända med "Tenet", som had oturen att släpps mitt under en pandemi, och han gillade det inte. Warner Bros körde ut hans film på streamingtjänsten HBO Max utan att fråga. Inför "Oppenheimer" krävde han att filmen skulle få ett exklusivt biofönster på 100 dagar, vilket Universal gick med på.
 
 
Filmen om Manhattan-projektet och atombombens fader har redan spelat in över 900 miljoner dollar, mycket tack vare att den gått varm på IMAX och andra premium-salonger. Kommer den nå miljarden? Det känns väl inte helt omöjligt...
 
Men vill du vänta och se "Oppenheimer" hemma dröjer det alltså ytterligare två månader. Jag skulle tippa på en digitalpremiär den 20 november.
| 20 september 2023 11:30 |