Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

14 augusti 2022 | 18:00

Så här streamar du "House of the Dragon" i Sverige

Den nya prequelserien till "Game of Thrones" är snart här och då lär "House of the Dragon" bli en stor snackis bland tv-tittarna. Men var hittar du serien?
MovieZine tipsar om innehåll och erbjudanden hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Premiären av "House of the Dragon" närmar sig. Det första avsnittet släpps hos HBO Max den 22 augusti här i Sverige och kommer därefter att följas av nio ytterligare avsnitt, de kommande måndagarna.
 
 
Om du har sett internationella trailers eller annat material så kan det på flera ställen verka som att serien släpps redan den 21 augusti och kommer att visas varje söndag. Det beror på att HBO Max själva gärna utgår ifrån när serien släpps i New York, USA där den kommer att släppas klockan 21.00 på kvällen. Simultant släpps serien däremot även här i Sverige, där tidsskillnaden gör att vi svenskar alltså (om man vill hänga på låset) kan börja streama serien redan 03.00 under natten till måndagen.
 
För många av våra läsare så är det kanske helt uppenbart att det är HBO Max som kommer att visa serien, med tanke på att "Game of Thrones" visades hos HBO Nordic. Om du däremot återvänder till HBO precis nu inför den nya prequelserien så kan det vara bra att veta att du alltså behöver ladda ned den nya HBO Max-appen, som lanserades här i Sverige i oktober förra året.
 

Vad handlar "House of the Dragon" om?

 
Paddy Considine som kung Viserys och Milly Alcock som prinsessan Rhaenyra Targaryen.
 
Handlingen utspelar sig den här gången ungefär 200 år före händelserna i "Game of Thrones". Under tiden när Targaryen-familjen var som allra mäktigast, till skillnad från under "Game of Thrones" när Daenarys var den sista överlevande Targaryen (lite beroende på hur man räknar). "House of the Dragon" har så många Targaryens och drakar att det börjar finnas allt fler delar av släkten som tycker sig ha rätten att ärva tronen efter att två kungar suttit på den under mer eller mindre långa fredstider.
 
 
Något som gör att de mäktigaste husen framför allt ställer sig bakom två av dessa potentiella sidor. Den ena står bakom den nuvarande kungens (Paddy Considine) eget beslut om att det är hans äldsta dotter (prinsessan Rhaenyra) som ska få ärva tronen, medan resten inte alls kan tänka sig att se en kvinna ärva tronen - utan istället behöver den gå till en man som är nära släkt med kungen. Exempelvis hans bror Daemon Targaryen (spelad av Matt Smith) eller om kungen hinner få någon son innan han dör.
 

Vad är den största skillnaden mellan "House of the Dragon" och "Game of Thrones"?

 
Matt Smith som prins Daemon Targaryen.
 
Serien är skapad av helt andra personer än de som låg bakom "Game of Thrones". Den här gången är det George R. R. Martin själv som är en av skaparna, tillsammans med manusförfattaren Ryan Condal och "Game of Thrones"-regissören Miguel Sapochnik.
 
Även om den här nya prequelserien i allra högsta grad handlar om vem som ska sitta på tronen. Så är den här nya serien mycket mer av en intern strid inom en och samma familj, som visserligen kommer att dra in resten av husen vi lärde känna i originalserien. Lannisters, Starks och andra familjer med efternamn vi alla känner igen kommer fortfarande att dyka upp. Men fokuset kommer att ligga på Targaryens och deras många drakar, samt familjerna Hightower, Velaryon och Strong som alla har gift in sig med olika Targaryens. 
 
 
I några av de största rollerna, utöver Matt Smith och Paddy Considine, kommer vi att hitta Milly Alcock och Emma D'Arcy som delar på rollen som prinsessan Rhaenyra Targaryen. Emily Carey och Olivia Cooke delar på rollen som Alicent Hightower. Det är dessa två kvinnor som kommer att vara seriens två nyckelkaraktärer på många sätt, vilket är varför vi kommer att få följa dem i två olika åldrar.
 
Steve Toussaint (Corlys Velaryon), Eve Best (Rhaenys Velaryon), Rhys Ifans (Otto Hightower), Fabien Frankel (Criston Cole), Ryan Corr (Harwin Strong), Sonoya Mizuno (Mysaria) och Graham McTavish (Harrold Westerling) spelar några av de andra större rollerna under den första säsongen av "House of the Dragon".
 
 
Den 22 augusti (typ, 03.00 på morgonen) går det alltså att bänka sig framför det allra första avsnittet hos HBO Max här i Sverige - och under nio veckor framåt kommer vi att få ta del av den första säsongen av "House of the Dragon".
 

ANNONS: Skaffa HBO Max och streama "House of the Dragon" för bara 89 kr/mån

 
Kommer du att följa den nya prequelserien hos HBO Max? Kommentera gärna nedan!
| 14 augusti 2022 18:00 |