Film

Skribent

MovieZine

10 februari 2024 | 11:00

Nu på HBO Max: Klassiska krigsfilmen från 1987 framröstad som en av tidernas bästa

Nummer 110 på IMDB:s topplista.
Stanley Kubricks "Full Metal Jacket" har återvänt i utbudet på HBO Max. Denna klassiker från 1987 röstades fram av Ranker som den tredje bästa krigsfilmen i en omröstning nyligen. (Den är slagen enbart av "Plutonen" och "Rädda menige Ryan").
 
En obehaglig atmosfär ligger över filmen som inledningsvis skildrar den bootcamp där unga män drillas till att bli supersoldater. Filmens andra halva tar dem till helvetet som var Vietnamkriget.
 
I rollerna syns bland andra Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio, R. Lee Ermey och Dorian Harewood. Främst minns man Ermey som den obarmhärtige sergeant Hartman som sprutar ur sig långa haranger av lika underhållande som elaka förolämpningar.
 
Ermey var en riktig ex-general som först anställdes som konsult på filmen, men övertygade Kubrick till att ge honom rollen. De flesta av hans repliker improviserades på plats, tro det eller ej - det var mycket ovanligt, då Kubrick var en ökänd perfektionist.
 
 
"Det handlar om hur kriget likt ett monster slukar sina soldater, inte bara de som stupar utan även de med rena samveten som tvingas döda och helt förlora sin medmänsklighet" skriver MovieZines Andreas Samuelson i sin recension.
 
Trots brutala inslag så fanns det en obehaglig scen som klipptes bort ur "Full Metal Jacket". Den visade soldater som spelar fotboll, men så småningom skulle det visas att de spelade med ett mänskligt huvud som boll.
 
När MovieZine intervjuade filmens klippare Martin Hunter år 2014 berättade han för oss om samarbetet med Kubrick:
 
- Han är den enda regissören jag jobbat med som insisterat på att vara i klipprummet varje sekund av processen. Allt han gjorde gjorde han med tio gånger så mycket känsla för detaljer jämfört med andra regissörer (...) För Stanley var varje detalj livsviktig. De flesta filmer jag jobbat med har tagit mellan 20 dagar till två månader att filma. ”Full Metal Jacket” tog sju månader.
 
Om du inte har HBO Max, går det att hyra eller köpa "Full Metal Jacket" hos bland andra SF Anytime, Viaplay, Google Play och iTunes. 
 
Kolla in 30 saker du kanske inte visste om filmen nedan:
 
| 10 februari 2024 11:00 |