Film

Skribent

MovieZine

4 november 2022 | 16:30

Streama 6 Charlie Chaplin-klassiker på SVT Play

Humorgeniet Charlie Chaplin intar SVT Play i helgen. Nu kan du se klassiska komedier som "Chaplins pojke" och "Diktatorn".
Vad vore filmvärlden utan underhållaren och mångsysslaren Charlie Chaplin? För hundra år sedan fick han hela världen att skratta med sina stumfilmer om luffaren med plommonstop och käpp, som gärna gav en känga åt auktoriteterna. Men vad man lätt glömmer är att Chaplin gärna skrev, regisserade och klippte sina filmer själv - och komponerade dessutom musiken! Ett geni i alla avseenden.
 
Och när stumfilmen övergick till talfilm drog han nytta av det för att säga något viktigt. Komedin ”Diktatorn” från 1940 gör inte bara narr av Hitler, utan är också en av Charlie Chaplins starkaste filmer. Den, och ytterligare fem klassiska Chaplin-filmer, har nu kommit tillbaka på SVT Play.
 
I helgen bjuder SVT också på ytterligare 13 titlar i streamingutbudet. Här finns bland annat komedin ”21 Jump Street” med Channing Tatum, dramat ”Manchester by the Sea” och för de något yngre: den svenska familjefilmen om Nelly Rapp.
 
6 x Chaplin på SVT Play
 
Chaplins pojke (1921)
Guldfeber (1925)
Stadens ljus (1931)
Moderna tider (1936)
Diktatorn (1940)
Rampljus (1952)
 
Fler nya filmer på SVT Play:
 
21 Jump Street
Charter
En handelsresandes död
Jag älskar dig, Karlsson!
Lejonkvinnan
Manchester by the Sea
Nattportieren
Nelly Rapp - Monsteragent
Old Boys
Som folk är mest
Suk Suk
Tully
Woman Walks Ahead
| 4 november 2022 16:30 |