Serie

Skribent

MovieZine

30 mars 2024 | 16:00

Mäktigt! Vi har sett ”Stranger Things - The First Shadow” i London

Lystring alla ni där ute som älskar ”Stranger Things”, eller som bara vill uppleva något utöver det vanliga! Just nu och fram till och med den 18 december spelas föreställningen ”Stranger Things - The First Shadow” i London på Phoenix Theatre. Och ni måste se det!
 
Lystring alla ni där ute som älskar ”Stranger Things”, eller som bara vill uppleva något utöver det vanliga! Just nu och fram till och med den 18 december spelas föreställningen ”Stranger Things - The First Shadow” i London på Phoenix Theatre. Och ni måste se det!
 
Det är en hisnande föreställning som levererar en fantastisk historia, briljanta skådespelarinsatser och snygga effekter. Den mäktiga scenografin ramar perfekt in upplevelsen, som kommer få dig att tappa hakan.
 
Föreställningen är framtagen av “Stranger Things”-skaparna, de två bröderna Ross och Matt Duffer ihop med Jack Thorne och Kate Trefry, som också har skrivit manus till tv-serien. Pjäsen är regisserad av Stephen Daldry (”Billy Elliot - The Musical” samt tv-serien ”The Crown”) och Justin Martin.
 
 
Teaterföreställningen är en prequel till tv-serien och utspelas i Hawkins 1959. Vi får där träffa bekanta karaktärer som Joyce Byers, Jim Hopper, Bob Newby och Henry Creel i sina unga år.
 
Det hela börjar med ett försvinnande av ett krigsfartyg och ett laboratorieexperiment som förklarar födelsen till ”Upside Down” världen. Huvudfokus ligger på Henry Creel, den nya grabben i stan som besitter mörka krafter, och som får husdjur att mystiskt dö. Detta är starten på ett mysterium i samma anda som den vi har kommit att älska i tv-serien.
 

Produktionen är fenomenalt snygg

 
Produktionen är fenomenalt snygg med häftiga videoprojektioner, detaljrik scenografi och otroliga kostymer som verkligen andas ”Stranger Things”. Det är en otroligt häftig känsla att live få ta del av de två kapitlen som föreställningen är indelad i. Övergångarna mellan de olika scenerna och platserna är gjorda med sådan fingertoppskänsla att man knappt märker att det sker.
 
Det är smått häpnadsväckande hur de lyckas växla mellan gymnasiekorridorer och alternativa världar på bara några sekunder.
 
Louis McCartney spelar Henry Creel.
 
Även ensemblen imponerar stort. En stor eloge till Louis McCartney som med bravur gör sin scendebut som Henry Creel. Han visar upp hela sitt känsloregister och skiftningarna mellan hans personligheter är helt fantastiska. Han har en udda romans med Patty (Ella Karuna Williams) som även hon gör väldigt bra ifrån sig.
 
Det är också fascinerande att se Isabella Pappas i rollen som Joyce. Hon ser verkligen ut som en ung Winona Ryder och låter till och med som henne. Sedan har vi Oscar Lloyd som unga Tom Hopper och Patrick Vaill som Dr Brenner, de gör båda starka intryck i sina prestationer. Framförallt Vaills Dr Brenner får hela salongen att hålla andan med sin scennärvaro.
 
 
Alla inbitna ”Stranger Things”-fantaster kommer kunna njuta av flera detaljer och paralleller till tv-serien. Och för dig som inte hunnit se den ännu, så kommer du garanterat vilja göra det efter denna fantasieggande föreställning.
 
Det finns verkligen något för alla. Fartfylld action blandas med mörker likt en skräckfilm med jumpscares, samtidigt finns värme och humor, men också välkoreograferade dans- och sångnummer. Jag satt och njöt under hela föreställningen och ska tillbaka till London i sommar och då blir det ett återbesök till Hawkins.
 
Erik Dalström
 
| 30 mars 2024 16:00 |