Film

Skribent

Josefine Krischausky

26 november 2022 | 22:30

"En annorlunda värld" beskrivs som en av Disneys största floppar

Det nya, animerade familjeäventyret har inte lyckats locka någon stor publik i samband med veckans biopremiär.
I veckan var det dags för den nya Disneyfilmen "Strange World", som i Sverige bär titeln "En annorlunda värld", att gå upp på biograferna. Det animerade äventyret, om en familj upptäcktsresande som plötsligt hamnar i en främmande men häpnadsväckande fantasivärld, har dock inte lyckats bli den publikdragare som man hade kunnat förvänta sig. 
 
Under sina första dagar på vita duken har filmen, som i USA hade premiär i samband med Thanksgiving, hittills spelat in endast 11,9 miljoner dollar. Redan nu beskrivs filmen, som enligt Variety ska ha haft en budget på 180 miljoner dollar, därför som en av Disneys största floppar genom tiderna. 
 
 
Siffrorna har också fått "En annorlunda värld" att jämföras med den animerade Disneyfilmen "Treasure Planet" ("Skattkammarplaneten"), som också ansågs vara en historisk flopp i samband med sin premiär hösten 2002. Även denna gick svagt under sin första tid på biograferna, och spelade i slutändan in sammanlagt 110 miljoner dollar, mot en budget på 140 miljoner.
 
"En annorlunda värld" har dessutom, för att vara en produktion från Disney Animation Studios, fått ett rekordlågt betyg från de tittare som sett filmen. Hos CinemaScore landar snittbetyget på B, vilket egentligen må räknas som ett bra omdöme, men ändå är det lägsta någonsin för en film från studion, sedan CinemaScore började med sina publikundersökningar år 1991. 
 
Vad kan då vara anledningen att "En annorlunda värld", trots övervägande positiv respons från filmkritikerna, inte riktigt har gått hem hos publiken? Enligt flera tittare kan det dels bero på faktumet att filmen har en central hbtq-karaktär, men inte minst att Disney varken tycks ha lagt mycket energi eller pengar på att marknadsföra filmen.
 
"Fanns det ens någon marknadsföring för den här filmen? Jag hade inte ens någon aning om att den släppts", kommenterar en person på Twitter.
 
"Jag har aldrig någonsin hört talas om den här filmen", skriver ett annat Disneyfan.
 
 
 
"En annorlunda värld" är regisserad av Don Hall, som tidigare har gjort animerade Disneyproduktioner som "Big Hero 6" och "Vaiana". Filmen gick upp på svenska biografer igår, den 25 november, två dagar efter den amerikanska premiären. 
| 26 november 2022 22:30 |