Film

Skribent

Alexander Dunerfors

23 februari 2016 | 12:00

Strålande betyg till ”The Witch”, men skräckfans är inte nöjda

Vem ska man tro på? Årets mest omtalade skräckfilm (hittills) delar publiken.
En djupt religiös familj råkar ut för tråkigheter i 1600-talets New England. Något ondskefullt rör sig i skogen runt deras hem, grödorna dör och minstingen i familjen har just blivit bortförd av en häxa. Så börjar ”The Witch”, redan årets mest omtalade rysare. 

Att det är en minnesvärd skräckfilm som kommer att bli ihågkommen som en klassiker, är flera filmkritiker överens om. Men publikens snittbetyg på Cinemascore landar på C- och kanske har det med fel förväntningar att göra?Kritikerna hyllar filmen


USA Today är glatt överraskade:

”Den första riktigt bra filmen år 2016 är en skräckis med Puritaner, besatta barn, nakna skogskvinnor och en otäck get vid namn Black Phillip”. 

Salon.com hittar likheter med både Bergmans ”Viskningar och rop” och Kubricks ”The Shining” i sin recension:

”Som alla framgångsrika skräckfilmer fungerar ”The Witch” på flera nivåer samtidigt och är öppen för tolkning (…) Jag ser fram emot att debattera det otroliga slutet med någon.

New York Post delar ut toppbetyget 4 stjärnor:

”Det är en otäck liten pärla, och bilderna kommer att stanna med dig länge efter att du lämnat biografen.”

AV Club nöjer sig med B+ som betyg:

”Som renodlad skräck är ”The Witch” något speciellt. Den förflyttar publiken till en försvunnen era som skulle vara rätt skrämmande även utan allt det paranormala som sker.”

Men det finns också undantag. MTV är bland de få som är skeptiska till ”The Witch”:

”Robert Eggers omtalade skräckfilm har mer olycksbådande atmosfär än riktig skräck (…) Den undviker drama och skrämseleffekter. Det finns inte ens tillräckligt mycket häxa.”...men biobesökarna är skeptiska


Bogdan N delar ut 7 av 10 stjärnor på IMDb:

”Filmen är inte vad trailern fick mig att tro. Det handlar inte om skrämmande ögonblick eller hoppa-till-effekter men mer om en familj som hanterat förlusten av sitt barn. Filmen vill bygga en obekväm spänning. Jag förstår dem som tycker att det går långsamt och ingenting händer.”

Christopher N nöjer sig med en stjärna:

”Filmen var en röra. De verkar ha samlat in flera folksagor och tvingat in dem i en lång och osammanhängande historia. Jag såg filmen med två andra mycket intelligenta personer (IQ över 130) och vi fattade den inte. Den är inte konstnärlig, den är smärtsamt tråkig.”

En annan IMDb-besökare sätter 3 av 10:

”Jag litade på recensionerna men det borde jag inte ha gjort! Filmen börjar långsamt och rör sig mot ett halvtråkigt ”var det här allt??”-slut. Tekniskt välgjort men den minimala historien gör inte regissörens eller skådespelarnas talang rättvisa (…) Storasystern, spelad av unga hetingen Anya Taylor-Joy, gör filmen till ett måste för varje gamal snuskgubbe… det är sorgligt nog enda anledningen att se The Witch”.

Men även bland tittarna finns många höga betyg. Som Robert L som ger filmen 9 stjärnor:

”Det är tätt och obekvämt berättat av Robert Eggers genom spöklika bilder och möten med ondska. Man säger att det inte händer något i filmen, och det är rätt - men det är inte poängen med berättelsen (…) Allt som allt är ”The Witch” ett överraskande och effektivt bidrag till skräckgenren år 2016.”


Hur summerar vi det här? Om du söker en trygg spökrysare i "Sinister"-anda kanske du blir besviken av det meditativa tempot i "The Witch". Men den som är öppen för en mer psykologisk och småkuslig filmupplevelse kan just ha hittat årets skräckfilm.

Den svenska distributören UIP kan ännu inte berätta om det blir en biopremiär för ”The Witch” eller om vi snällt ska vänta på en digital release längre fram.

Tror du att "The Witch" är en film för dig? Kommentera nedan.
| 23 februari 2016 12:00 |