Film

Skribent

Oskar Möller

30 juni 2023 | 09:45

Spielberg och Scorsese kliver in för att rädda den klassiska filmkanalen

Det är kristider på klassiska filmkanalen TCM - men räddning kommer i form av en supertrio av världens största filmskapare: Steven Spielberg, Martin Scorsese och Paul Thomas Anderson
Det är hårda tider på den klassiska amerikanska tv-kanalen TCM (Turner Classic Movies) som riktar in sig på att visa klassisk amerikansk film. Warner Bros Discovery är moderbolag till filmkanalen och dess VD David Zaslav har gjort sig känd för sina hårda nypor och kontroversiella beslut till den grad att han öppet hånades när han höll tal för en grupp amerikanska studenter (och inte undra på karln har den fulla charmen hos en använd toaborste).
 
Men nu vill man rädda tv-kanalen trots de många nedskärningarna och "ändringen av innehåll". En fras som i Zaslavs fall brukar föra med sig en ström av nedläggningar - bland annat av kritikerhyllade "Westworld" och den planerade DC-filmen "Batgirl". Den osympatiske mannen har på sistone gjort sig till ansiktet till en rad impopulära beslut på streamingtjänsten HBO Max (Japp även den ägs av Warner Bros.)
 
De planerade nerdläggningarna på TCM har fått ingen mindre än allas vår Deadpool, Ryan Reynolds att reagera och hojta till att lämna kanalen ifred på Twitter.
 
Nu verkar det dock som att WBD:s studiobossar har en plan för att få kanalen på rätt köl - man tar hjälp av en trojka superregissörer i form av giganterna Steven Spielberg, Martin Scorsese och Paul Thomas Anderson för att kurera tv-kanalens innehåll och göra ett urval för tittarna. Regissörerna kommer att samarbeta med WBD:s Michael De Luca and Pamela Abdy för att forma kanalens inriktning rapporterar bland annat Variety. Kanalens programansvarige Charles Tabesh kommer att sitta kvar på sin post trots tidigare rapporter om att han avgår.
 
Det återstår att se om beslutet blidkar tv-tittare eller mest är ett PR-stunt från företagets sida. Enligt insiders som är kritiska mot de drastiska nedläggningarna blundar studiobossarna för kanalens syfte:
 
– Vad de uppvisar är en grundläggande missuppfattning av hur TCM fungerar. Vi gör mer än programsätter filmer.  Vi försöker presentera dem på ett sätt som hedrar filmskaparna och ger kontext åt tiden då de gjordes, säger en anonym insiderkälla enligt geektyrant.
 
Nedan tweeten från Ryan Reynolds.
 
 
 
Tror ni att regissörernas inblandning kan få upp tv-kanalens tittarsiffror?
| 30 juni 2023 09:45 |