Film

Skribent

MovieZine

16 augusti 2023 | 21:00

"1917"-producent planerar storfilm om mannen som infiltrerade Auschwitz

Witold Pilecki var en polsk frihetskämpe och soldat som under andra världskriget frivilligt infiltrerade och sedermera även flydde från Auschwitz. Nu ska hans historia bli storfilm.
Det är filmproducenterna Jayne-Anne Tenggren (“1917”) och Elizabeth Stillwell (“Lizzie”), som tillsammans med polska filminstitutet planerar för en storfilm om Pileckis heroiska insatser under andra världskriget. Ett manus, som skrivits av Matt King och baseras på en biografi av Marco Patricelli finns på plats.
 
Filmen, som för tillfället har titeln “Enemy of My Enemy” avses bli en samproduktion mellan USA och Polen, och ska alltså följa Witold Pileckis insatser för att avslöja det nazistiska folkmordet på judar. Som led i detta lät han sig tas till fånga av nazisterna, och fördes till Auschwitz, där han bildade en hemlig motståndsrörelse med sina medfångar.
 
Pilecki skildrad i en polsk dramadokumentär från 2015.
 
Än lär det dock ta ett tag tills vi får se Witold Pileckis hjältemod gestaltas på bio. Filmen saknar än så länge både regissör och skådespelare, och Tenggren och Stillwell arbetar för tillfället med att göra research inför filmen enligt THR. Förhoppningsvis får de igång produktionen så snart som möjligt, för här finns onekligen en historia värd att berätta.
 
Alexander Svensson
| 16 augusti 2023 21:00 |