Film

Skribent

MovieZine

28 januari 2021 | 14:15

Stockholms blodbad blir episk storfilm

SF Studios har i veckan förvärvat filmatiseringsrättigheterna till "Snabba Cash"-manusförfattaren Maria Karlssons episka filmmanus om Stockholms blodbad och Kristina Gyllenstierna.
Historien kretsar kring Kristina Gyllenstierna, som var dåtidens svenska superkändis och försvarade Stockholm när danskarna invaderade staden år 1520. Gyllenstierna befann sig mitt i epicenter när Kalmarunionen föll och den större delen och den svenska adeln avrättades av den danske kungen Kristian II under Stockholms blodbad – en del av den tre dagar långa kröningsfesten som blev en av Sveriges mest våldsamma maktkamper.

- Det är tid för att ge publiken en storfilm - action, svek, kärlek, maktkamp. Allt med en gravid småbarnsmamma i centrum. Stockholms blodbad är precis vad vi letat efter och Marias excellenta manusförfattande kommer inte att göra någon besviken. Vi ser fram emot att ta publiken med storm!, säger Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition på SF Studios, i ett pressmeddelande.

Manuset är skapat av Maria Karlsson som tidigare har skrivit manus till "Snabba Cash"-trilogin, tv-serierna "Advokaten" och "Fartblinda" samt den kommande filmen "Ur spår". Manuset har varit en del av Svenska Filminstitutets satsning på kvinnligt manusförfattande för utveckling av större filmprojekt med stor budget.

- Det förvånar mig att ingen tidigare har gjort film om denna spektakulära, unika och fullständigt makabra händelse – en av de kanske viktigaste händelserna i Nordens historia. Det är ”the real red wedding” - med Kristina Gyllenstierna, en 28-årig höggravid fembarnsmamma, i huvudrollen. Jag ser så mycket fram emot att få ta detta manus till vita duken med SF Studios” säger Maria Karlsson.

Förvärvet av rättigheterna till "Stockholms blodbad" är en del av SF Studios satsning att producera kommersiell och kvalitativ storfilm till en nordisk och internationell publik. SF Studios har redan pågående produktioner av de nordiska storfilmerna "Utvandrarna" och "Drottning Margareta", som har premiär under hösten/vintern 2021.

Inspelningsstart är planerad till 2023.
| 28 januari 2021 14:15 |