Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

9 januari 2024 | 19:00

Stjärnan från ”Mean Girls” återvänder i nya filmen, 20 år senare

Kultklassikern ”Mean Girls” från 2004 har fått ett ansiktslyft och blivit musikal. Mycket är bekant, medan en del annat är helt nytt.
Tina Fey har skrivit manuset även till den här filmen, som bygger på Broadwaymusikalen med samma namn. I centrum har vi som vanligt den toxiska skolmiljön, de lojt auktoritära lärarna, samt olika hierarkier och konstellationer av elever.
 
I originalet hamnar fokuset rätt snabbt på svartsjuka och hämnd, medan samhällskritiken vässats i den nya, samtidigt som vänlighet, vänskap och lojalitet lyfts som det på riktigt eftersträvansvärda.
 
Och sedan har vi såklart musiken. ”Mean Girls” anno 2024 är en musikal och som i alla musikaler är det musiken som blir en av de bärande delarna. De många finurliga och ofta tankeväckande låtarna och likaledes proffsiga framträdandena är vad som gör detta till ett nytt, och faktiskt mycket välkommet tillskott till den rätt uttjatade genren High-School-filmer.
 
”Mean Girls” handlar om 16 åriga Cady Heron som är ny i skolan och måste lära dig vad som gäller. Hon blir mot bättre vetande tjenis med det plastigt snygga tjejgänget och försöker göra allt för att passa in. Men när hon kärar ner sig i gängledaren Regina Georges ex-pojkvän förstår hon snart att vissa saker gör man inte ostraffat.
 
Lindsay Lohan gjorde det nya gänget sällskap på galapremiären.
 
I filmen från 2004 spelar Lindsay Lohan rollen som Cady, som i 2024 års upplaga görs av unga australiensiska stjärnskottet Angourie Rice. Lohan har inte medverkat i några större succéer på ett tag, men kunde härom året ses i den småputtriga julfilmen ”Falling for Christmas”. Hon har inte nämnts i något förhandssnack inför ”Mean Girls”, så när hon tog plats bland övriga medverkande på galapremiären började snacket gå.
 
Idag kan vi avslöja att Lohan faktiskt kommer dyka upp även i den här filmen, i en annorlunda och möjligen lite oväntad roll. Om hon brister ut i sång, som så många av de andra talangerna, låter vi förbli osagt för nu.
 
 
”Mean Girls” har biopremiär på fredag.
| 9 januari 2024 19:00 |