Film

Skribent

Thomas Linnaeus

26 april 2023 | 11:00

Spielberg erkänner misstaget med “E.T.” - “Borde aldrig ha censurerat”

I en ny intervju berättar den legendariska regissören att han aldrig borde ha ändrat på en av scenerna i nyutgåvan av “E.T.”
När Steven Spielbergs klassiker “E.T.” fyllde 20 år under 2002, bestämde sig regissören för att ändra på en scen i filmen. I filmen jagas barnen av FBI-agenter med vapen och detta tyckte inte Spielberg passade publiken under tidigt 2000-tal. Men i en ny intervju med Time Magazine avslöjar nu regissören att han ändrat sig.
 
- Filmen är en produkt av sin tid. Ingen film ska revideras baserat på vad vi tycker just nu, varken frivilligt eller påtvingat. Med “'E.T.” var jag känslig för faktumet att FBI-agenterna närmade sig barn med exponerade skjutvapen. Jag tyckte att jag borde byta ut vapnen till walkie talkies... Åren gick och nu har jag ändrat mina egna åsikter, berättar Spielberg.
 
 
Regissören påverkades antagligen av sin vän och kompanjon George Lucas. Under denna tid arbetade Lucas febrilt med specialversionerna av “Star Wars”, som ändrade flera detaljer från originalfilmerna.
 
- Jag borde aldrig ha rört mitt tidigare arbete, och jag rekommenderar ingen att göra det. Alla våra filmer är en slags vägvisare om var vi var när vi gjorde dem, hur världen såg ut och vad världen tog emot när vi fick ut de här berättelserna. Så jag ångrar verkligen att jag ändrade den scenen, fortsätter Spielberg.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
FBI-agenterna med shotguns i första versionen av "E.T."
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Här med walkie talkies i 2002-utgåvan av "E.T.".
 
Under intervjun drar reportern paralleller mellan Roald Dahls böcker som reviderats för en modern publik och Spielberg får frågan vad han tycker om det:
 
- Ingen borde någonsin försöka ta chokladen ur “Kalle och chokladfabriken”, någonsin! För mig är det heligt. Det är vår historia, det är vårt kulturarv. Jag tror inte på censur på det sättet.
 
När “E.T.” fyllde 30 år var alla vapnen lyckligtvis tillbaka. Nu kan vi äntligen se FBI-agenterna jaga barn som man gjorde på 80-talet - med shotguns i högsta hugg.
| 26 april 2023 11:00 |