Film

Skribent

Emma

6 november 2013 | 18:01

Steve Jobs: uppfinnare, entreprenör, och konstnär?

Många sidor av Apples legendariske grundare skildras i bioaktuella "Jobs".

Att succén bakom Apples produkter handlar lika mycket om estetik som teknik håller nog de flesta med om. Ändå talar man sällan om Steve Jobs som konstnär. Det ändrar Ashton Kutcher på.

- Steve Jobs var en uppfinnare och en konstnär. Han ville förändra världen, säger skådespelaren som porträtterar Jobs i filmen med samma namn.

Steve Jobs har kallats alltifrån den digitala revolutionens fader, designperfektionist, och innovationens mästare. I filmen "Jobs" är det främst den tekniska visionären och entreprenören Jobs som skildras liksom turerna kring Apples nedgång och IBM:s konkurrens, men den konstnärliga Jobs skymtar också fram.

I försöken att göra Apple coolt igen efter nedgången i början av 1990-talet var det kombinationen av funktion och formgivning som skapade det vinnande konceptet. Det som idag finns överallt i vår omgivning i form av musikspelare, mobiltelefoner och surfplattor. Filmen skildrar en Jobs som också lägger stor vikt på utseende, och som hanterar sina produkter som konstverk där varje detalj måste stämma för att skapa en helhet. Hans perfektionism sträcker sig ända till att hitta de perfekta typsnitten.

Ordet "design" tycks otillräckligt för att beskriva Jobs sätt att närma sig utformningen av sina produkter. "Design" antyder någonting mer konventionellt och industriellt, till och med kyligt, och omfattar inte den värme och framför allt den instinkt med vilken Jobs tog sig an sina produkter.

I en tid då teknik har blivit en oumbärlig del av vardagslivet är Steve Jobs bidrag till teknikutvecklingen att jämföra med Pablo Picassos inflytande på målerikonstens utveckling i början av 1900-talet. Och kanske är det framför allt hans blick för produkternas skönhet som Steve Jobs kommer att gå till historien för.

I "Jobs" skildras Steve Jobs som egensinnig och excentrisk visionär som inte var rädd att gå sin egen väg. Ord som inte känns helt obekanta när det gäller beskrivningen av många stora konstnärer.

Hör Ashton Kutcher och filmteamet berätta mer om hur de tog sig an "Jobs":

"Jobs" har biopremiär på fredag, 8 november. Här kan du tävla om biobiljetter »

| 6 november 2013 18:01 |