Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 september 2017 | 09:30

Stephen Kings ”Det” är tidernas mest framgångsrika skräckfilm

Vilken födelsedagspresent till skräckmästaren Stephen King, som fyller 70 år idag! Idag beräknas "Det" gå om ”Exorcisten” som filmen som skrämt ihop mest biointäkter i USA.
Clowner må hata den men biopubliken älskar nya ”Det”. Nyfilmatiseringen av Stephen Kings roman är snart den största skräckfilmen någonsin.

Idag kommer ”Det” att officiellt inta tronen på amerikanska Box Office som den rysare som spelat in mest pengar. Det är en riktig milstolpe för genren: förstaplatsen har tillhört William Friedkins ”Exorcisten” sedan år 1973.

Ute i världen har ”Det” hittills tjänat ihop över 380 miljoner dollar. Det är en bit kvar till ”Exorcistens” intäkter på 440 miljoner, men ge det några dagar till. ”Det” kom ut för bara två veckor sen, och kommer troligen att dra ifrån rejält.

Efter helgens biopremiär i Sverige stod det också klart att ”Det” har årets starkaste premiärhelg. Över 170 000 biobiljetter såldes under premiärhelgen, till stor del tack vare Bill Skarsgårds medverkan som Pennywise.
 
 
Och det är inte alls så otippat att just Stephen Kings "Det" skulle bli en sådan hit. Den klassiska miniserien ”Det” (1990) är ett kärt skräckminne från mångas barndom. Vi har alltså en gammal etablerad franchise att bygga vidare på, som är större än de flesta rysare i övrigt. Visserligen har skräckgenren fått en rejäl boost på senare år med riktigt framgångsrika lågbudgetfilmer ("The Conjuring" och "Paranormal Activity" är bra exempel) men "Det" är uppenbarligen en film som lockar "alla" till biografen - inte bara inbitna skräckälskare - tack vare nostalgin. 
 
Andres Muschiettis succé ska snart få en uppföljare. Det är sedan länge klart att boken delats upp i två delar, och i ”It: Chapter 2” ska vi få möta barnen från Derry som vuxna.
 

Läs också: Det positiva och negativa med Bill Skarsgård i "Det"

 
Vad tyckte ni om "Det"? Vad innebär framgången för skräckfilmens framtid? Kommentera nedan.
| 21 september 2017 09:30 |