Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 oktober 2023 | 10:00

Förbisedd Stephen King-miniserie från 1995 kan få en remake: "En fantastisk idé"

Regissören Rob Savage som senast filmade "The Boogeyman" hoppas få ge sig på "Langoljärerna" härnäst.
Skräckregissören Rob Savage har hyllats av självaste Stephen King för sin adaption av "The Boogeyman". I somras såg vi filmen på bio, nu släpps den på streamingtjänsten Disney+.
 
Men det kan bli fler King-filmatiseringar om Savage får bestämma. Nu är han sugen på att tackla "Langoljärerna", ur 1990 års novellsamling "Mardrömmar". I mitten av 90-talet blev den filmad som miniserie med David Morse, en som nog ytterst få King-fans minns idag. De digitala specialeffekterna (och köttbullemonstren?) lämnade mycket att önska, men jag har alltid gillat den obehagliga, mystiska stämningen och såg om min VHS flera gånger.
 
I modern tid har serien inte funnits utgiven på bluray eller streaming i Sverige. En nyinspelning låter faktiskt inte alls dumt, så länge Rob Savage lyckas lösa "lite problem med knepiga rättigheter".
 
- Vi har en fantastisk idé på hur vi ska utveckla novellen till film, säger Savage till Comicbook.com.
 
 

"Serien gjorde inte boken rättvisa"

 
"Langoljärerna" tar sin början på ett nattflyg, där elva sovande passagerare vaknar upp till en mardröm. Alla övriga passagerare ombord är mystiskt försvunna. En pilot lyckas landa planet... på en kusligt öde flygplats.
 
- Av alla King-verk som har filmats har denna inte gjorts rättvisa. Den leker med idéer som jag aldrig sett utforskas i en skräckfilm. Idén om tid, och tid som förfaller, och de här varelserna som äter tiden som passerat - det finns en fantastisk kosmisk skräckfilm där som väntar på att göras, säger Rob Savage.
 
- Film handlar om att sträcka ut tiden och trycka ihop tiden. Man kan göra så mycket lekfullt inom det utrymmet, som går bortom novellen. Jag är så taggad på det här, och tror att vi har goda chanser för att få till det.
 
 
Har du sett Stephen Kings "Langoljärerna"? Kommentera nedan.
| 11 oktober 2023 10:00 |