Film

Skribent

Anders Nilsson

13 juni 2021 | 08:00

Stellan Skarsgård fyller 70! Här är 7 av hans mest minnesvärda roller

Vi firar Skarsgårds 70-årsdag med en lista som visar varför vi fortfarande är så stolta över allas vår Stellan.
Efter att ha gjort sig ett allt större namn i Sverige under 1980-talet, dröjde det inte länge innan Hollywood började ringa. Under sina långa karriär har Stellan Skarsgård samarbetat med många krävande auteurer, ofta med vitt skilda förhållningssätt till filmskapandet. Kanske är det hans sympatiska och inkännande personlighet som gör att han uppskattas av såväl David Fincher som Lars von Trier. För att inte tala om lovorden från alla skådespelarkollegor.

I en så rik filmografi är det snudd på omöjligt att göra ett rättvist urval, men här nedan kommer ett axplock av de produktioner Skarsgård har medverkat i genom åren. Oavsett om det rör sig om huvud- eller biroller, känns de alla som klippt och skurna för just Stellan.
 
 

1. Den enfaldige mördaren (1982)

 
Stellan Skarsgård har aldrig varit främmande för tunga, berörande teman. I början av 1980-talet skulle han göra starkt avtryck på vita duken som den godhjärtade bonddrängen Sven, som till sist står upp mot fabrikör Höglund i 1930-talets Skåne. Mästerligt av och med Hans Alfredson, som fick Skarsgård att skina i ikoniska scener. Prisregnet lät inte vänta på sig.
 
 

2. God afton, Herr Wallenberg (1990)

 
Fem år efter NBC:s tevefilm om Raoul Wallenbergs liv och gärning, var det dags för denna skildring med Skarsgård i huvudrollen. Idag ter sig valet av skådis givet. Såväl spelålder som intensitet stämde, för att gestalta den svenska andra världskriget-hjältens sista tid i frihet innan han hamnade i Sovjets våld. Inspelad i Budapest, är Kjell Gredes film något att minnas och se om.
 
 

3. Breaking the Waves (1996)

 
Världen fick upp ögonen för Stellan Skarsgård efter detta tragiska drama, som gav Emily Watson en Oscarsnominering. Han, dansk arbetare på en skotsk oljerigg, hon, övertygad kalvinist, krockar deras kärlek med en bygemenskaps strikta livsregler. Som sociala avvikare är kemin dem emellan oerhörd, mot en fond av religiös fundamentalism och mänsklig grymhet.
 
 

4. Will Hunting (1997)

 
Om “Breaking the Waves” blev Skarsgårds internationella genombrott, markerar “Will Hunting” (och “Amistad” samma år) övergången till att bli ett stadigt namn i Hollywood. I rollen som matteprofessor på MIT, är han en perfekt sparringpartner till Robin Williams psykolog, i den intellektuella kampen om att bäst vägleda lovande unge herr Hunting (Matt Damon).
 
 

5. Eiffeltornet (2003)

 
Väl värd att nämna är denna lilla pärla till kortfilm av Niklas Rådström. En man vaknar upp från en märklig dröm och börjar ifrågasätta sakers tillstånd. Han verkar nämligen vara den ende som bär på vetskapen att Eiffeltornet någonsin har existerat. Skarsgård är rolig som den förvirrade Parisälskaren som ifrågasätts av sin hustru, spelad av Pernilla August.
 
 

6. Borg (2017)

 
Birollen i “Borg”, som tränare åt Sverrir Gudnasons porträttlika tennislegendar, visar hur respektfull Stellan Skarsgård är i sin konst. Efter filminspelningen ringde han Lennart “Labbe” Bergelins änka och bad om ursäkt ifall rollen inte skulle landa rätt. Och nog blev det en lyckad insats, i den svåra uppgiften att hitta balansen mellan fast hand och mänsklig stöttepelare.
 
 

7. Chernobyl (2019)

 
Craig Mazin och Johan Renck levererade en av 2019 års mesta nagelbitare, om den där ödesdigra dagen 1986. Skarsgård spelar Boris Shcherbina, som tillsammans med lika utmärkta Jared Harris (som Valery Legasov) lyfter på lock i de många turerna kring Tjernobylolyckan. När politiken stormar som mest, är det ibland det lågmälda agerandet som vinner i längden.
 
Vilka är era favoritfilmer med Stellan Skarsgård?
| 13 juni 2021 08:00 |