Film

Skribent

MovieZine

14 januari 2020 | 12:00

Stark trailer till Oscarsnominerade dokumentären "Till min dotter"

Med unika bilder inifrån kriget i Syrien har den kallats för "den viktigaste filmen du någonsin kommer se".
Oscarsnominerade "Till min dotter" ("For Sama") kallas för en dokumentärfilm olik alla andra.

Oftast är dokumentärer om krigets helvete filmade under begränsad tid av ditresta män som är vana vid att befinna sig inom krigshärdar, och som ofta har ett hotell att fly tillbaka till. "Till min dotter" är gjord av en kvinna, själv boende mitt i krigshärden, utan någon som helst plats att fly till, och som spenderat fem år åt att låta kameran gå. Dag som natt. Genom liv och död.

Kvinnan heter Waad Al-Khateab och platsen är Aleppo i Syrien, där hon lever sitt liv, blir förälskad, gifter sig och föder en dotter. Allt medan staden bit för bit tillintetgörs av IS och sen Ryssland. Och allt medan hon och hennes man (en läkare med ett överjordiskt mod) försöker rädda så många liv de kan.
 
 
Filmen är gjord som ett kärleksbrev till Waads dotter Sama, för att hon en dag ska få se vad som utspelade sig i Aleppo när hon var för liten för att förstå.

"Till min dotter" är en betraktelse av kriget inifrån, av en vanlig människa, och sägs därför vara mer känslosam och äkta än en vanlig dokumentär. Sedan premiären våren 2019 har den vunnit 17 olika priser på festivaler jorden runt, bland annat priset för Bästa dokumentär (Golden Eye) i Cannes.

Under Cannesfestivalen skrev The Times: ”Detta är en av de viktigaste filmer du kommer se i hela ditt liv. Enkelt uttryckt har det aldrig någonsin gjorts en film som denna tidigare”.
 
 
Den 13 mars blir det svensk biopremiär.
| 14 januari 2020 12:00 |