Intervju

Skribent

Alexander Svensson

21 februari 2024 | 10:00

Möt rösterna bakom "Star Wars: Uslingarna": "Den största utmaningen jag haft med en animerad roll"

Idag, den 21 februari, släpps tredje och sista säsongen av "Star Wars: Uslingarna". Vi har pratat med två av huvudrollsinnehavarna om den Nya Zeeland-influerade kultserien.
Animerade "Star Wars: Uslingarna" (originaltitel "The Bad Batch") släpper nu sin tredje och avslutande säsong, där vi får se de överlevande klonsoldaterna som utgör "Uslingarna" ta upp kampen mot Imperiet för att rädda sin tillfångatagna skyddsling Omega. 
 
Inför premiären av den sista säsongen har MovieZine fått snacka med seriens två huvudrollsinnehavare, Dee Bradley Baker (gör rösten till alla klonerna, inklusive Uslingarna, och dessutom en hel rad monster och knasiga rymdkreatur), och Michelle Ang (Omega). Det blev samtal som bland annat berör vilka kloner Baker är mest och minst lik personligen, och hur Angs Ny-Zeeländska kultur influerat Omega.
 
Crosshair, Echo, Wrecker, Hunter och Tech - alla spelas de av Dee Bradley Baker.
 
Dee Bradley, vad är det svåraste med att spela flera olika huvudkaraktärer i samma serie?
 
Dee Bradley: Det svåraste för mig är att behärska min entusiasm. Det är det svåraste! Det är den största utmaningen jag haft med en animerad roll, att spela alla de här karaktärerna som alla talar med varandra, som är så unika och så annorlunda. Och det är så spännande, eftersom berättelsen är så vackert skriven, och så vackert mottagen, och det är så roligt att göra. Så… det svåraste är att behärska min entusiasm för det hela.
 
Vad har varit svårast med att göra de här tre säsongerna?
 
Michelle: Det svåraste? Det är svårt att svara på, för alla utmaningar är alltid så roliga! Jag antar att det svåraste kanske var att vi gjort nästan all inspelning för min del på distans. Jag är i Nya Zeeland och det mesta av inspelningen sker här. Och teknologin är fantastisk så vi har en regissör som lyssnar och vi har ett jättebra arbetsflöde nu. Men det är något speciellt med att vara i samma rum allihop, vilket vi kunde göra några gånger, vilket var väldigt viktigt för finalavsnittet i säsong 3. Jag skulle säga att det har varit det svåraste. 
 
Omega, spelad av Michelle Ang.
 
Vad var det som hindrade dig från att spela in på plats?
 
Michelle: Jag arbetar i live-action, så jag är ganska ofta på inspelningsplatser och filmar saker, där jag fysiskt måste vara. Men sen så var det också så att vi började det här projektet, i säsong 1, under pandemin, och då fick vi igång ett riktigt fantastiskt arbetsflöde och sen behöll vi liksom det bara. Så jag antar att det är skälet.
 
Vilken medlem i “The Bad Batch” är svårast att göra rösten till?
 
Dee Bradley: Den svåraste i “The Bad Batch” är Wrecker, eftersom han förstör min röst! Men problemet är att det är honom jag gillar mest, han är roligast att vara och den jag önskar att jag var. Han är förmodligen minst lik mig av alla klonerna, men jag älskar snubben så mycket. Men röstmässigt är han lite jobbig.
 
Då måste jag fråga, vem är mest lik dig?
 
Dee Bradley: Åh, den som är mest lik mig är Tech, förmodligen. Den teknologiskt lagda outsidern, som älskar sina manicker, det är väldigt mycket jag.
 
Imperiet, med kejsar Palpatine och vetenskapsmannen doktor Hemlock i spetsen är ute efter våra hjältar i den nya säsongen.
 
Michelle, vad tycker du mest om med Omega, karaktären du spelar? 
 
Michelle: Jag gillar så många, många saker med henne! Men, en rolig sak är att det i Ny Zeeländsk kultur finns något kring… att vara avslappnad? Att vara oberörd av stora känslor, och emellanåt hade vi stunder där jag sa till Brad, regissören, att: “Jag vet att det här är en stor, emotionell grej men jag tror att Omega skulle vara lite: ja, okej, vi kör.”
 
Den där sortens oberördhet, och all heder till Brad som lät mig få in det i vissa ögonblick. För mig känns det så specifikt från min kultur, och det har också blivit en specifik del av Omega, den här radikalt avslappnade acceptansen av allt som sker.
 
Så du känner att du har lyckats ta med dig en hel del från din Ny Zeeländska kultur till Omega?
 
Michelle: Tja, jag menar, accenten var redan på plats i berättelsen eftersom Temu (Temuera Morrison, reds.anm) spelade Jango. Men ja, jag vet inte, jag känner att “Star Wars” är ett vackert och fiktionellt universum med så många olika sorters varelser och folk, och varför inte inte göra det så fokuserat på det amerikanska?
 
Kulturer har olika rytmer i sitt tal, olika sätt att visa känslor på, och att vara känslosam på, och jag känner att en av de coola sakerna med att spela i en påhittad värld är att man kan föra in allt det i den. Så ja, jag antar att det faktum att jag är från Nya Zeeland innebar att jag kunde erbjuda något lite annorlunda än någon som är uppväxt i USA. Och jag tror att det är det som gör att Omega känns lite annorlunda.
 
Gamla favoriter från tidigare "Star Wars"-serier återvänder i "Uslingarna".
 
Dee Bradley, jag har förstått att du också gör läten till en rad olika monster och varelser i serien. Hur kommer man på hur de ska låta, iochmed att typ en rymddrake inte finns på riktigt?
 
Dee Bradley: Ja, runt hälften av mitt arbete som röstskådespelare går ut på att skapa ljud och framställa läten åt saker som inte existerar alls i vår verklighet. Så, min process för det är att först och främst börja med ritningar och bilder som de visar för att jag ska veta hur varelsen ska se ut, och sen beskriver regissörerna hur varelsen ska bete sig och vad den behöver göra… hur den behöver kännas i berättelsen. Och baserat på det så använder jag min fantasi för att triangulera något som känns rätt för manuset vi arbetar med.
 
Hur har “Star Wars” påverkat din karriär?
 
Dee Bradley: Att arbeta i “Star Wars”-universumet är väldigt spännande, eftersom jag älskat “Star Wars” sedan jag var liten. Och det underbara med det för mig, eller en av de många underbara sakerna, är att det har visat mig att jag har mycket mer i mig än jag någonsin föreställt mig. Det är för att jag började min karriär med att göra karaktärer och röstskådespeleri som var mer komiskt, eller mer centrerat kring djur och varelser.
 
Men rakt-på-sak-arbetet med klonerna i mer dramatiska roller, det trodde jag aldrig att jag var kapabel till. Och jag är så stolt över att jag var förmögen att göra det till den nivån att de lät det fortsätta ända till “The Bad Batch”, där jag spelar en hel grupp helt olika soldat-snubbar som arbetar i de här fantastiska situationerna utanför universum. Det är jättebra!
 
 
Kan du tänka dig att göra mer “Star Wars”-arbete efter att Uslingarna nu tar slut?
 
Dee Bradley: Jag är alltid redo för rymdskeppet. Flyg in rymdskeppet! Jag och grabbarna hoppar in och så kör vi! När som helst! Absolut.
 
"Star Wars: Uslingarna" har premiär med tre avsnitt på Disney+ onsdag den 21 februari. Därefter följer ett avsnitt i veckan. Totalt består den sista säsongen av 15 avsnitt.
 
| 21 februari 2024 10:00 |