STAR WARS CELEBRATION 2017

Skribent

Alexander Kardelo

14 april 2017 | 19:00

8 saker du behöver veta från ”The Last Jedi”-panelen

MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors rapporterar direkt från Star Wars Celebration i Orlando, Florida.
Luke Skywalker pratar, First Order är arga och vi har lärt känna en ny karaktär - Rose. Här är höjdpunkterna från den emotsedda panelen på Star Wars Celebration 2017. MovieZine var på plats i Orlando när Rian Johnson och hans skådespelare presenterade nästa kapitel i sagan.

Under den timslånga panelen dök Lucasfilms president Kathleen Kennedy upp på scen tillsammans med regissören Rian Johnson, och skådespelarna Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill och Kelly Marie Tran. Vi hoppades helt klart på att få se fler skådisar på scen, höra mycket mer snaskiga detaljer kring den nya filmen och kanske en och annan godbit om kommande ”Han Solo”-spinoffen. ”The Last Jedi” fortsätter vara ett mysterium, men det släpptes ändå en del minnesvärda citat innan trailerpremiären fick fanskaran att jubla.

Regissören själv hade överraskat fans i kön natten innan, där tusentals sov över för att komma in på mässans absolut hetaste panel. Rian Johnson skrev autografer och tog bilder i fyra timmar.

- Att känna den positiva energin från er, att träffa er - ni är den bästa fan-familjen i världen, säger han.
 

1. Rian Johnson har massvis med bakom-kulisserna-bilder

 
Med en kamera alltid nära till hands har filmskaparen fått till massvis med unika inspelningsbilder i svartvitt. Förhoppningsvis kommer vi att få se många av dem inom kort, på ett eller annat sätt.

- Förutom filmfotografen var jag den enda som kunde ta bilder på inspelningen utan att bli tacklad. Jag har en kamera som alltid är med mig, sedan jag spelade in ”Looper”, och allt häftigt jag såg tog jag kort på. Jag tog tusentals bilder under hela processen. Det är kul att ha alla dessa minnen fångade, förklarar han.
 
 

2. Carrie Fisher kommer bli hyllad

 
Carrie Fisher, som gick bort i vintras, är saknad av hela Star Wars-familjen. Kathleen Kennedy fick frågan om hur det var att jobba vidare med att utveckla prinsessan (och general) Leia. Kennedy hyllar Rian Johnson som skriver ”otroliga, starka och självständiga kvinnor”.

- Det Rian skrev kombinerat med hennes prestation... ni kommer se det som en otrolig tribut till hennes talang.
 
 

3. Vi vet fortfarande inte Reys efternamn

 
Panelens värd Josh Gad har plågat Daisy Ridley, och roat fansen, med flera virala videos där han försökt fråga ut skådespelerskan om hennes roll i ”The Last Jedi”. Nu fick han chansen att ställa frågor igen, inför tusentals fans på Star Wars Celebration.

- Är du och Luke släktingar? Är du en Skywalker? Heter du Rey Kenobi? Vem kan inte sitt efternamn? skämtade Josh Gad.

Daisy Ridley undvek alla frågor om sitt ursprung, men kunde faktiskt berätta lite grann.

- I ”The Last Jedi” får vi en fördjupning i Reys bakgrund. Det blir uppenbart sedan vi lämnade ”The Force Awakens” att Rey har en del förväntningar på Luke. Men det är svårt att vara ämnad till att vara en hjälte, för man vet aldrig vad man ska vänta sig, säger hon.
 
 

4. BB-8 är filmens komiska inslag

 
Den runda roboten som stal showen i ”The Force Awakens” kommer tillbaka. Och han har mer komiska tricks innanför skalet, berättade Rian Johnson.

- Jag fick mitt bästa råd från J.J. Abrams klippare på ”The Force Awakens”. Han sa, ”Du kan inte få för mycket av BB-8”. Vi följde hans råd. Han är som filmens Buster Keaton, det är riktigt roligt.
 

5. Finn återhämtar sig

 
John Boyegas karaktär var inte i sin bästa form när vi lämnade honom i ”The Force Awakens”. Skådespelaren berättar:

- Det har varit en smärtsam process. Finn stod upp för sig själv och blev skadad i ryggen. Han återhämtar sig men han kommer tillbaka i ”The Last Jedi”.

- ”The Last Jedi” är ett test för alla karaktärer. Specifikt för Finn, som måste hitta sin plats. Ska han kämpa med motståndsrörelsen eller fortsätta fly från First Order? Vi får se.

Sedan dröjer det inte länge innan han och Poe Dameron (Oscar Isaac) hittar på nya dumheter. Deras relation kommer att utvecklas, lovar Boyega:

- Absolut. Poe är min grabb. Vi har alltid nya äventyr att dra ut på.
 
 

6. The First Order slår tillbaka

 
I ”The Force Awakens” förstördes Starkiller Base, men den mörka sidan kommer slå tillbaka med full kraft, lovar Rian Johnson:

- Starkiller Base blev en stor förlust för First Order. Men de lyckades att sätta kaos i galaxen. Det är här vi hoppar in i början av filmen. De blir väldigt aggressiva, de sitter inte och rullar tummarna. Förfärliga saker kommer hända.
 
 

7. Möt Rose, en av de nya karaktärerna

 
En av de nya karaktärerna som ”The Last Jedi” kommer att ntroducera är Rose, spelad av Kelly Marie Tran. Det pratas om en stor roll, och en lika ikonisk resa som Lukes eller Reys.

- Hon är en del av motståndsrörelsen. Hon jobbar med underhåll, berättar Kelly Marie Tran, som fick hålla rollen hemlig för sin familj i fyra månader.

Rian Johnson tillägger:

- Rose är cool, den tuffaste tejen i motståndsrörelsen. När jag växte upp och såg ”Star Wars”-filmerna älskade jag Luke. Och så reagerar folk även på Rey - den här insikten om att vem som helst kan bli en hjälte. Det är var karaktären Rose kommer ifrån. Hon är ingen soldat, hon vill inte bli hjälte, men hon dras med på detta äventyr.
 
 

8. Luke Skywalkers bakgrund förblir ett mysterium

 
Efter Mark Hamills korta gästspel i ”The Force Awakens” är det många som ser fram emot att höra Luke Skywalker prata. Det gör han i den första teaser-trailern som släpptes idag. Men Hamill vill inte snacka för mycket om var Luke har varit, för att han helt enkelt inte vet.

- I sjuan fick vi se att Luke bor på den här ön. Mycket är osagt. Var har han varit och vad har han gjort? Som skådespelare vill man skriva sin backstory. Men det var inte viktigt för historien i ”The Force Awakens”. Jag skrev en ändå och visade för J.J. men han klappade mig på huvudet och viftade bort mig, berättar Hamill.
 
 
- Det är inte Lukes berättelse längre, men han är en viktig del i sagan. Det finns ett stort mysterium kring honom även i den här filmen. Men man får fylla i bakgrunden själv. Det kommer säkert serietidningar och böcker som berättar mer.

Kathleen Kennedy inflikar:

- Han är så enormt viktig för den här nästa filmen.
 

Se den färska trailern till "Star Wars: The Last Jedi":

 
 
Rian Johnson ”Star Wars: The Last Jedi” kommer på bio 15 december.
| 14 april 2017 19:00 |