Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

17 november 2021 | 18:15

"Star Trek: Discovery" försvinner helt från Netflix efter ovanlig deal

Paramount+ har köpt tillbaka alla internationella rättighetern till "Star Trek: Discovery" från Netflix, bara några dagar innan premiären av nya säsongen.
Deadline rapporterar att Netflix plockade bort "Star Trek: Discovery" helt och hållet ur sitt utbud under natten. Serien som i USA släppts av streamingtjänsten CBS All Access (som nu heter Paramount+) har globalt visats av Netflix, som även gick in och producerade delar av serien för att säkra de globala rättigheterna till seriens tre första säsonger.
 
Genom en något ovanlig deal har ViacomCBS (som äger Paramount+) nu gått in och betalat tillbaka allt som Netflix tidigare har betalat för produktionen av serien och återtagit alla rättigheterna även globalt. Premiären av den fjärde säsongen av "Star Trek: Discovery" kommer att släppas i USA den 18 november, vilket gjort att många svenska fans förväntat sig att kunna följa fortsättningen hos Netflix redan dagen efter. Nu verkar det istället som att vi får vänta tills någon gång under 2022.
 
 
- Medan vi i rask takt utökar vår globala närvaro, så hämtar vi även hem flera av våra topptitlar till ViacomCBS för de marknader där Paramount+ finns runtomkring i världen. Vi har en stark global och lokal portfölj av innehåll på gång, som kommer att positionera oss för framgång i våra regioner. Genom att återta älskade tv-serier som "Star Trek: Discovery" åt Paramount+ så tar vi ännu ett steg mot att ge våra fans tv-serier du inte kan klara dig utan, kommenterar ViacomCBS-chefen Kelly Day nyheten. 
 
MovieZine har även varit i kontakt med den svenska pressavdelningen för Paramount+ angående vad det här innebär för svenska tittare, som hade hoppats få ta del av säsongspremiären hos Netflix under veckan. I nuläget vet man däremot inte mer än den information som ViacomCBS själva har gått ut med:
 
""Star Trek: Discovery" kommer att släppas internationellt under 2022 överallt där Paramount+ finns tillgängligt."
 
 
Rättigheterna till tv-serier har länge varit en djungel för många nya streamingtjänster att navigera, då många av företagens favoriter legat hos lokala streamingtjänster eller tv-kanaler. Amazon Prime Video har exempelvis fått vänta över ett år på att visa sin egen serie "Bosch" här i Sverige, eftersom HBO Nordic då hade rättigheterna att visa serien först.
 
Samma sak gäller exempelvis även för "Star Trek: Picard" som här i Sverige visas hos Amazon Prime Video istället för Paramount+. Nu återstår det med andra ord att se om andra företag kommer att börja få liknande idéer kring att köpa tillbaka de internationella rättigheterna till sina mer populära titlar.. 
 

Läs också: Den 90-årige "Star Trek"-skådespelaren åker ut i rymden på riktigt

 
Har du följt "Star Trek: Discovery"? Kommentera gärna nedan!
| 17 november 2021 18:15 |