Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 september 2017 | 20:00

"Star Trek: Discovery" bjuder på en lovande början av prequelserien

Efter idel förseningar är "Star Trek: Discovery"-premiären äntligen tillgänglig, med en förhållandevis lyckad och lovande öppning av den nya prequelserien.
Då var den igång, första "Star Trek"-serien sedan "Enterprise" gick i graven 2005. Nya "Discovery" passar enligt "Star Treks" Prime-tidslinje (det finns också en Kelvin-tidslinje skapad av de senaste långfilmerna) in mellan originalserien, från 60-talet med Captain Kirk (William Shatner), och "Enterprise" som utspelar sig drygt 100 år innan originalserien. "Discovery" utspelar sig däremot "bara" tio år innan Captain Kirks vända i originalserien.
 
Det är Sonequa Martin-Green ("The Walking Dead") som har landat huvudrollen, Michael Burnham, en människa uppfostrad av Spocks pappa (Sarek) på planeten Vulcan - efter att hennes egna föräldrar mördades av Klingon. Hon placeras i vuxen ålder på Captain Georgious (Michelle Yeoh) skepp, för att där lära sig vad det innebär att vara en människa igen... vi kommer in i handlingen lagom för att se hennes Vulcan-uppfostran sättas på prov.
 
Large 1192888d4fb482a96e38e4233bc4eb44 star trek discovery 6007769
 
Premiären består av två avsnitt, som i sig kändes som en prequel till serien vi ska få följa under resten av säsongen. De två inledande avsnitten ställer, så att säga, upp pjäserna på det tredimensionella schackbrädet för vad som kommas skall - och lyckas faktiskt ganska bra med det.
 
Men det gör det svårt att säga huruvida den nya "Star Trek"-serien kommer att leva upp till fansens förväntningar, eller inte. Vi bjuds åtminstone på en lovande öppning med ett grymt foto, överlag snygga specialeffekter, fantastisk musik och för det mesta - bra skådespel - där Martin-Green tack och lov var en av de bästa.
 
Large 1192888d4fb482a96e38e4233bc4eb44 star 20trek 20captains menageries
 
För egen del är jag mer än nöjd med inledningen - den bådar som sagt gott. De mer hårdföra "Star Trek"-fansen har däremot redan hunnit klaga på att hologrammet som används, egentligen inte ska ha uppfunnits än... ögonbryn har också höjts över det guldiga på karaktärnas uniformer. Men på det stora hela verkar däremot även inbitna Trekkies försiktigt optimistiska inför fortsättningen. Vilket får anses vara ett godkänt betyg om något.
 
Fram till och med den 6 november kommer vi att kunna följa "Star Trek: Discovery" varje måndag hos Netflix (serien sänds hos CBS All-Access i USA). Därefter går Starfleet Command på ett tidigt jullov och är tillbaka med de sista sju avsnitten med start i januari.
 

Läs också: "Star Trek: Discovery"-klippet bevisar att åtminstone en sak blir grym

 
Har du hunnit ge "Star Trek: Discovery" en chans ännu? Vad tyckte du om inledningen? Kommentera gärna nedan!
| 25 september 2017 20:00 |